luni, 24 decembrie 2012

Cetăţenii ruşi nu vor fi lăsaţi în voia soartei în străinătate; dacă va fi necesar, vor fi recuperaţi de trupele speciale


Moscova, 24 dec/Agerpres/ - Ministerul rus de Externe pregăteşte instituirea unui centru de criză, ce va acţiona 24 de ore din 24, unul din obiectivele sale cheie constând în furnizarea de asistenţă şi ajutor cetăţenilor Federaţiei Ruse aflaţi în dificultate în străinătate, relatează în ediţia sa de luni cotidianul economic Kommersant.

Accelerarea înfiinţării acestui centru, care va avea statut de departament în cadrul MAE rus, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, se datorează evenimentelor din Siria, unde situaţia cetăţenilor ruşi se deteriorează de la o zi la alta.

Surse ale Statului Major al armatei ruse şi din serviciile secrete nu exclud ca rezidenţii ruşi să fie evacuaţi cu ajutorul comandourilor de trupe speciale. Conform Kommersant, ar fi vorba de trupele 'Zaslon' din cadrul Serviciului de Informaţii al armatei (GRU).

Centrul de criză este este programat să fie lansat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013, după cum au precizat responsabili diplomatici de la Moscova.

Una din sarcinile sale principale va fi coordonarea eforturilor autorităţilor ruse privind protejarea cetăţenilor ruşi în străinătate şi a concetăţenilor care trăiesc în afara ţării şi care s-au trezit într-o situaţie critică.

Noua structură va colecta informaţii operative în timp util cu privire la situaţii de urgenţă şi de criză de pe mapamond - de la ameninţările teroriste până la acţiuni militare sau dezastre naturale. Aceasta va furniza, la rândul său, informaţii despre procedurile în situaţii de urgenţă, numere de telefon, prevederi ale dreptului internaţional în funcţie de situaţie, norme simplificate de intrare într-o ţară, informaţii cu privire la accidentele rutiere în care sunt implicaţi cetăţeni ruşi în străinătate.

La începutul lunii decembrie, o grupare a rebelilor sirieni a anunţat că cetăţenii ai Rusiei, Ucrainei şi Iranului devin ţinte în Siria şi a făcut apel către susţinătorii lor ca 'niciunul dintre aceştia să nu fie lăsat să iasă viu din ţară'. La 17 decembrie, doi ingineri ruşi, angajaţi ai companiei Hmisho Steel, Viktor Gorelov şi Abdessattar Hassoun (care are şi cetăţenie siriană pe lângă cea rusă) au fost răpiţi în apropiere de oraşul-port Tartus.

În acelaşi context, Ministerul rus de Externe a informat că ameninţări vin şi la adresa angajaţilor Ambasadei Rusiei din Damasc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu