vineri, 21 decembrie 2012

2013 va fi unul dintre anii cei mai căduroşi, conform meteorologilor britanici

Londra, 20 dec /Agerpres/ - Temperaturile globale vor depăşi în 2013 cu 0,57 grade Celsius media anuală pe termen lung, ceea ce va face din anul viitor unul dintre cei călduroşi de când se fac astfel de măsurători, a informat joi serviciul meteorologic britanic, potrivit Reuters.

'Este foarte probabil că 2013 va fi unul dintre cei mai călduroşi zece ani din istorie de când se fac înregistrări, adică din 1850, şi este probabil să fie mai cald decât 2012', afirmă Met Office, în prognoza pentru anul viitor.

Experţii britanici se aşteaptă ca 2013 să fie cu între 0,43 şi 0,71 grade mai călduros decât media globală pe termen lung (1961-1990), de 14 grade, cea mai probabilă estimare de creştere fiind de 0,57 grade.

Prognoza se bazează pe cercetări proprii, dar şi pe date furnizate de University of East Anglia, Goddard Institute
of Space Studies al NASA şi de U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration.

Creşterea temperaturilor ar putea fi datorată variabilităţii naturale a climei şi încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră, a declarat pentru Reuters meteorologul britanic Dave Britton.

O temperatură medie globală mai ridicată nu înseamnă neapărat că în fiecare regiune de pe glob va fi mai cald, întrucât variabilitatea climatică regională produce efecte diferite în zone diferite ale lumii, a explicat Britton.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale pentru Meteorologie, 11 dintre cei mai călduroşi 12 ani de când se fac astfel de măsurători au fost consemnaţi începând din 2001.

2011 a fost anul cel mai cald, cu 0,54 grade peste temperatura medie pe termen lung, iar 2012, al nouălea, cu o creştere de 0,45 grade Celsius.

Numeroşi oameni de ştiinţă pun creşterea temperaturilor pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră produse de activitatea umană, şi afirmă că aceasta poate duce la creşterea nivelului mărilor şi la fenomene meteo extreme.

Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2011, pe primul loc aflându-se China, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Anul 2012 a fost marcat de câteva astfel de fenomene extreme, precum uraganul Sandy care s-a abătut în octombrie asupra coastei de est a SUA. De asemenea, unele zone din Statele Unite au fost afectate de cea mai gravă secetă din ultimii mai bine de 50 de ani. În schimb, Marea Britanie a avut o primăvară şi o vară cu precipitaţii record, după o perioadă de secetă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu