marți, 4 decembrie 2012

Siria pe punctul de amestecare a componenţilor gazului sarin, potrivit unui responsabil american

Washington, 4 dec /Agerpres/ - Regimul sirian al lui Bashar al-Assad este pe punctul de a asambla precursori chimici necesari militarizării armelor chimice, după toate probabilităţile gaz sarin, a declarat pentru AFP un responsabil american sub acoperirea anonimatului.

'Mai multe indicii ne sugerează că ei sunt pe punctul de amestecare a unor precursori chimici', a explicat el, la scurt timp după ce Casa Albă şi secretarul de stat Hillary Clinton au declarat că sunt foarte 'îngrijoraţi' de o posibilă utilizare a armelor chimice de către puterea de la Damasc.

Gazul sarin este o neurotoxină puternică ce provoacă paralizia completă şi apoi moartea. Precursorii săi chimici sunt de obicei depozitaţi separat pentru a evita orice accident. Faptul de a-i amesteca poate fi un pas spre militarizarea gazului, ce poate fi apoi plasat într-o rachetă, obuz sau bombă.

Potrivit unui responsabil anonim citat pe blogul de specialitate Danger Room, sirienii 'sunt pe punctul de a-l încărca la bordul unui avion şi a-l lansa', dar cantităţile de precursori amestecaţi sunt 'modeste'.

Comunitatea internaţională a avertizat de mai multe luni Damascul împotriva recurgerii la arme chimice, considerate arme de distrugere în masă. Dar problema a revenit în centrul preocupărilor occidentale în ultimele zile.

Regimul de la Damasc a declarat luni că nu va face uz de arme chimice împotriva poporului său, reacţionând la un 'avertisment sever' lansat de secretarul de stat american Hillary Clinton.

Arsenalul chimic sirian există de mai multe decenii şi cuprinde hiperită /gaz muştar/, sarin şi VX.

Stocurile siriene sunt de ordinul a 'sute de tone' de agenţi chimici diferiţi, potrivit lui Leonard Spector, un expert de la centrul de studii asupra neproliferării al Institutului Monterey /SUA/.

Datele publice sunt rare întrucât Siria este una dintre puţinele ţări ce nu au semnat Convenţia privind interzicerea armelor chimice şi în consecinţă nu este membru al organizaţiei responsabile pentru aplicarea acesteia, OIAC.

Secta japoneză Aum /Adevărul Suprem/ a folosit gazul sarin într-un atentat în metroul din Tokio la 20 martie 1995, făcând 13 morţi şi intoxicând peste 6.000 de călători.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu