marți, 4 decembrie 2012

Serbia: Mii de studenţi au protestat la Belgrad împotriva verdictelor de achitare ale TPI


Belgrad, 4 dec /Agerpres/ - Mai mult de 3.000 de studenţi sârbi au protestat marţi în faţa parlamentului de la Belgrad împotriva achitării de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie /TPI/ a lui Ramush Haradinaj, fostul comandant al Armatei de eliberare a Kosovo /UCK/, şi a generalilor croaţi Ante Gotovina şi Mladen Markac, judecaţi pentru crime de război comise împotriva sârbilor în conflictele care au urmat dezmembrării Iugoslaviei în anii 1990, informează AFP.

Studenţii au agitat drapele sârbe şi au cântat imnul naţional. Pe una dintre pancarte se putea citi: 'Judecătorii trebuie să judece după lege, nu la comandă'.

Reprezentanţii lor au înmânat la parlament o cerere vizând adoptarea unei rezoluţii de condamnare a verdictelor de achitare a lui Haradinaj, Gotovina şi Markac.

'Dacă nu ne ridicăm vocea, vom suferi tot mai multe nedreptăţi', a declarat ministrul sârb al justiţiei, Nikola Selakovic, care s-a alăturat manifestanţilor.

La Belgrad, furia faţă de aceste achitări este cu atât mai mare, cu cât niciun înalt responsabil politic sau militar kosovar albanez, croat sau bosniac nu a fost condamnat de TPI pentru crime împotriva sârbilor. Vineri, în timpul unei manifestaţii de protest faţă de cele trei achitări, ultranaţionalişti sârbi au incendiat drapele ale Uniunii Europene, SUA, NATO şi Kosovo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu