luni, 3 decembrie 2012

Racheta nord-coreeană: Japonia desfăşoară rachete de tip Patriot

Tokyo, 3 dec /Agerpres/ - Japonia a început să desfăşoare rachete sol-aer de apărare Patriot ca măsură de prevedere faţă de apropiata lansare a unei rachete de către Coreea de Nord, a făcut cunoscut luni o sursă oficială, scrie AFP.

Phenianul a anunţat sâmbătă intenţia sa de a lansa pe orbită, între 10 şi 22 decembrie, un satelit de observaţie, după analizarea de către cercetători a erorilor comise în cursul lansării eşuate a unei rachete, în luna aprilie.

Autorităţile de la Tokyo au reacţionat imediat, suspendând discuţiile cu Coreea de Nord, prevăzute să se desfăşoare la 5 şi 6 decembrie la Beijing.

Potrivit postului naţional de televiziune NHK, un vas ce transportă rachete de tip Patriot PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) a părăsit luni o bază navală din vestul Japoniei şi se îndreaptă spre Okinawa, în extremitatea sudică a ţării.

Ministrul apărării, Satoshi Morimoto, a ordonat sâmbătă forţelor japoneze să se pregătească în vederea acestei lansări. La rândul său, un purtător de cuvânt al ministerului a declarat pentru AFP că 'forţele terestre, aeriene şi navale /ale Japoniei/ se pregătesc să fie amplasate în Okinawa', ce ar putea fi pe traiectoria rachetei nord-coreene.

Potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun, autorităţile de la Tokyo mai intenţionează să trimită în apele învecinate nave de război echipate cu sisteme radar Aegis, capabile să urmărească traiectoria rachetelor şi să faciliteze interceptarea acestora.

Luni, premierul nipon, Yoshihiko Noda, a lansat un apel pentru o strânsă cooperare între Statele Unite, China, Coreea de Sud şi Rusia.

'Am ordonat miniştrilor să analizeze toate informaţiile de care dispunem', a declarat el, conform Dow Jones Newswires.

'Ar fi absolut regretabil ca lansarea să aibă loc. Comunitatea internaţională, inclusiv Japonia, va trebui să răspundă cu fermitate la acesta', a avertizat sâmbătă premierul Noda.

Japonia şi Coreea de Nord nu întreţin relaţii diplomatice. Tokyo acuză Phenianul că nu face lumină deplină asupra răpirii unor cetăţeni japonezi de către Coreea de Nord, în timpul Războiului Rece, pentru a-i obliga să formeze spioni în limba şi cultura japoneză.

La rândul său, Coreea de Nord a declarat că această problemă a fost deja rezolvată la începutul anilor 2000, odată cu returnarea unor deţinuţi şi anunţurile privind decesul altor deţinuţi.

Phenianul reproşează totodată autorităţilor de la Tokyo că nu au prezentat scuze şi nu au acordat suficiente compensaţii pentru colonizarea japoneză a Peninsulei Coreene, în prima jumătate a secolului XX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu