luni, 3 decembrie 2012

Rachete Patriot la frontiera siriană: mai multe săptămâni necesare pentru desfăşurarea lor (oficial american)

Praga, 3 nov /Agerpres/ - O perioadă de mai multe săptămâni va fi necesară pentru desfăşurarea, la cererea Turciei, a unor baterii de rachete Patriot ale NATO la frontiera cu Siria, a declarat luni dimineaţă, la Praga, un înalt responsabil al Departamentului de Stat american, citat de AFP sub rezerva anonimatului.

Chiar dacă miniştrii de externe ai ţărilor NATO vor da undă verde la reuniunile lor, prevăzute marţi şi miercuri la Bruxelles, 'nu va avea loc nicio instalare imediată' a rachetelor Patriot, a avertizat acelaşi oficial american, din delegaţia ce o însoţeşte pe secretarul de stat Hillary Clinton în cel de-al 38-lea turneu al său în Europa.

Statele Unite ale Americii sunt 'optimiste în privinţa unui răspuns pozitiv din partea NATO pentru a ajuta Turcia să-şi consolideze apărarea aeriană', dar 'aceasta va dura, probabil, cel puţin câteva săptămâni', a precizat interlocutorul AFP la puţin timp după sosirea dnei Clinton în capitala cehă.

Ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice ar urma să răspundă, fără vreo surpriză, la cererea făcută de Ankara în data de 21 noiembrie privind necesitatea protecţiei teritoriului turc împotriva unui eventual atac aerian dinspre Siria.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a indicat vineri că un răspuns ar urma să fie dat ' în zilele următoare'.

Autorităţile de la Ankara au cerut baterii antirachetă după moartea a cinci civili într-o localutate limitrofă Akçakale, atinsă de obuze venite dinspre Siria la 3 octombrie.

Rachetele Patriot de tipul PAC-3, fabricate de grupul american Lockheed Martin, nu sunt destinate direct pentru a contracara un astfel de tip de ameninţare, dar pot intercepta rachete balistice, cum ar fi Scud, deţinute de Siria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu