joi, 6 decembrie 2012

O parte din armele oferite rebelilor libieni cu acordul SUA au ajuns la grupuri islamiste - presă


NEW YORK (MEDIAFAX) - Administraţia Barack Obama a aprobat în secret, în 2011, înarmarea insurgenţilor libieni, prin intermediul Qatarului, dar o parte a armamentului a ajuns la grupuri islamiste, afirmă oficiali americani şi diplomaţi, citaţi de New York Times.
Cu toate acestea, serviciile de informaţii încă nu au găsit dovezi că armele furnizate insurgenţilor libieni, prin intermediul Qatarului, în timpul conflictului care a condus la înlăturarea regimului Muammar Kadhafi, ar fi fost utilizate în atentatul care a vizat consulatul american din Benghazi, soldat în septembrie cu moartea ambasadorului american din Libia.
În cursul verii, Administraţia Barack Obama era foarte îngrijorată în legătură cu eventualele consecinţe ale planului secret de înarmare a insurgenţilor libieni. Armele furnizate de Qatar par să fi consolidat forţa grupurilor combatante islamiste din Libia, permiţându-le să devină o structură destabilizatoare în noul regim, instalat după înlăturarea lui Muammar Kadhafi.
După experienţa din Libia, Statele Unite par să fie reticente în privinţa furnizării de armament opoziţiei siriene. Statele Unite sunt îngrijorate că armele oferite de Qatar forţelor opoziţiei siriene ar putea ajunge la grupuri fundamentaliste.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu