marți, 11 decembrie 2012

Noi violenţe în Ulster, poliţia atacată cu cocteiluri Molotov

Londra, 11 dec /Agerpres/ - Protestatari au lansat luni seară la Belfast cocteiluri Molotov asupra poliţiei, un nou episod al violenţelor ce au izbucnit în urmă cu o săptămână în Irlanda de Nord după decizia primăriei din Belfast de a nu mai arbora în permanenţă drapelul britanic deasupra clădirii respective, informează AFP.

Poliţişti au fost vizaţi pe Upper Newtownards Road, în apropierea biroului parlamentarei Naomi Long, care a fost ameninţată cu moartea, deoarece partidul său Alianţa susţine decizia consiliului municipal în legătură cu drapelul.

Poliţia a anunţat că va considera aceste atacuri ca tentativă de crimă.

Tensiunile s-au amplificat în această provincie britanică semiautonomă, după ce consiliul municipal a decis prin vot, la 3 decembrie, că drapelul britanic va fi înălţat pe primăria din Belfast numai 17 zile pe an.

Decizia a stârnit imediat furia loialiştilor, care doresc menţinerea Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit. Manifestanţi loialişti au blocat mai multe străzi şi au aruncat cu cocteiluri Molotov şi artificii asupra poliţiştilor.

Vineri seară, opt poliţişti au fost răniţi şi cinci persoane arestate în ciocnirile din centrul Belfastului, a declarat poliţia din Irlanda de Nord (PSNI).

După anunţul controversatei decizii, manifestaţii nocturne ale loialiştilor au loc cu regularitate în mai multe regiuni ale Irlandei de Nord.

Circa 3.500 de persoane au fost ucise, în Irlanda de Nord, în trei decenii de violenţe între protestanţii care doresc menţinerea uniunii cu Marea Britanie şi catolicii care cer unificarea Irlandei.

Un acord de pace istoric a fost încheiat în 1998, dar violenţe sporadice se produc în continuare, adaugă AFP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu