luni, 10 decembrie 2012

Lansare amânată: Experţi iranieni în rachete, în Coreea de Nord

Seul, 10 dec /Agerpres/ - Un grup de iranieni, experţi în rachete, se află în Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC/) pentru a furniza asistenţă tehnică în cursul lansării unei rachete, ce fusese prevăzută iniţial pentru zilele următoare, dar care a fost amânată, afirmă presa sud-coreeană luni, preluată de AFP.

'O maşină a fost observată întrând în baza de lansare şi, apoi, la locuinţele din apropiere. Se pare că aceasta transporta experţi iranieni', afirmă cotidianul Chosun Ilbo, citând o sursă guvernamentală sud-coreeană.

'Se pare că legătura între Coreea de Nord şi Iran în materie de dezvoltare a programului de rachete, care datează din anii '80, este mai extinsă decât se presupunea până în prezent', a adăugat aceeaşi sursă, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit cotidianului, experţii au fost invitaţi de Phenian după eşecul lansării unei rachete de către Coreea de Nord în luna aprilie.

La începutul lunii decembrie, agenţia japoneză Kyodo cita o sursă diplomatică occidentală care afirma că Iranul a trimis personal militar în Coreea de Nord în octombrie cu scopul de a reface cooperarea bilaterală în domeniul rachetelor şi în cel nuclear.

Atât Teheranul, cât şi Phenianul se află sub incidenţa sancţiunilor internaţionale, fiind suspectate că îşi dezvoltă un program nuclear cu scopuri militare.

Responsabili americani estimează că Iranul a achiziţionat din Coreea de Nord material pentru a-şi pune la punct rachete balistice, potrivit unor telegrame diplomatice din 2010.

Phenianul a anunţat viitoarea lansare a unei rachete pentru a plasa pe orbită circumterestră un satelit civil, proiect condamnat de o mare parte a comunităţii internaţionale, care estimează că aceasta reprezintă de fapt un nou test de rachetă balistică, interzis prin sancţiuni de ONU.

Coreea de Nord a anunţat duminică amânarea lansării din cauza unor probleme tehnice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu