marți, 11 decembrie 2012

Afganistan: Situaţia drepturilor femeilor progresează, dar abuzurile persistă /ONU/

New York, 11 dec /Agerpres/ - O lege împotriva violenţelor la adresa femeilor îşi face din ce în ce mai mult simţită prezenţa în Afganistan, chiar dacă acestea continuă să sufere de pe urma abuzurilor făcute de bărbaţi, potrivit unui raport ONU publicat marţi, preluat de AFP.

Raportul, dat publicităţii la o zi după moartea unei responsabile provinciale pentru drepturile omului, se deschide cu mărturia bulversantă a lui Sadat, care s-a măritat la 15 ani pentru a deveni victima abuzurilor soţului şi socrului său.

'Relele tratamentele la care am fost supusă în mod repetat m-au determinat să fac plângere. Dar degeaba. Procurorul mi-a neglijat plângerea şi mi-a spus că fie o retrag, fie voi fi băgată la închisoare', a povestit femeia. Câteva luni mai târziu, Sadat şi-a dat foc şi a murit din cauza arsurilor suferite.

Numărul cazurilor de violenţe împotriva femeilor înregistrate de Comisia afgană pentru drepturile omului aproape că s-a dublat într-un an /4.010 din martie până în octombrie 2012 faţă de 2.299 din martie 2010 până în martie 2011/, ceea ce reflectă o mai bună sensibilizare a societăţii civile faţă de această cauză.

Pe de altă parte, aceste cazuri rareori se încheie cu condamnări. Din 470 de cazuri înregistrate de poliţie sau justiţie /în 16 provincii din 34/, au fost începute cercetări în 163 şi au fost pronunţate 100 de condamnări, adică în doar 21% din cazuri. Loviturile şi privările de diverse tipuri sunt abuzurile cele mai denunţate prin justiţie în ceea ce priveşte femeile afgane. Legea ce tratează aceste cazuri a fost adoptată în 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu