luni, 19 noiembrie 2012

Misiune a UE la Kabul

Kabul, 19 nov /BMTF/ - Sosiţi de pe Vechiul Continent, mai mult de 300 de poliţişti europeni au fost desfăşuraţi la Kabul pentru a-i învăţa elementele de bază ale statului de drept pe ofiţerii de poliţie afgani, comentează luni AFP, preluată de Agerpres.

La Kabul, misiunea de poliţie a Uniunii Europene (EUPOL) este un actor modest şi discret comparativ cu aparatul imens desfăşurat de NATO sub conducerea Statelor Unite, notează sursa citată.

Cartierul său general este un mic imobil cu două etaje, numărul angajaţilor nedepăşind cifra de 500, între care 340 de europeni, iar bugetul său este limitat la 60 de milioane de euro pe an, făcându-l astfel 'un actor de talie medie în imensul cartier de reconstrucţie din Afganistan', recunoaşte Hansjörg Haber comandantul operaţiunilor civile ale UE din străinătate.
''Totuşi, noi considerăm că punem o piatră utilă la edificiul' acestei construcţii, a adăugat responsabilul german venit de la Bruxelles pentru a evalua progresele misiunii.

EUPOL a fost lansată în 2007 de către UE cu scopul de pregăti profesional poliţia afgană pentru a evolua spre misiuni civile, nu militare, iar unul dintre şefii misiunii din Sudul Afganistanului, este, de doi ani, tînărul procuror Mircea Cristian Nicoară, de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Galaţi.

Aproape totul a fost reconstruit, deoarece 'cele trei decenii de război au distrus instituţia poliţiei', a afirmat generalul Ayoub Salangi, şeful poliţiei din Kabul.

Începuturile EUPOL s-au dovedit a fi însă delicate. Lansată ca parte a unei politici de securitate europene în fază incipientă, misiunea nu are un mandat clar care să-i permită să-şi găsească locul în multitudinea de operaţiuni internaţionale lansate de NATO, ONU sau de alte ţări. În 2010, un raport prezentat în Parlamentul European descria EUPOL ca fiind 'utopic' şi denunţa concurenţa din Afganistan a 'misiunilor prea diferite de formare de poliţiei, cu un rezultat vizibil redus'.

Pentru a încerca să remedieze situaţia, responsabilităţile sunt împărţite: NATO sprijină formarea a circa 130.000 de poliţişti de bază şi EUPOL cea a ierarhiei, responsabili ministeriali până la şefi de districte în provinciile îndepărtate ale Kabulului.

Un colegiu de poliţie, unde sunt pregătiţi 4.400 de ofiţeri, a fost deschis în 2010 la periferia Kabulului. Ofiţeri de poliţie europeni cu experienţă (cu vârsta medie de 50 de ani) îi învaţă pe poliţiştii afgani metodele necesare în anchetele penale, importanţa de a colabora cu justiţia şi respectarea drepturilor persoanelor suspectate.

Sarcina formatorilor este imensă deoarece 'implică schimbarea mentalităţii poliţiei', considerată de populaţie ca fiind coruptă, politizată şi vinovată de abuzuri, şi care se află în prima linie în faţă atacurilor insurgenţilor. Peste 1.500 de poliţişti au fost ucişi de la începutul anului, număr superior membrilor armatei afgane omorâţi de rebeli.

La Kabul, EUPOL participă de asemenea la organizarea unei 'centuri de fier', o reţea de 25 de baraje destinate protejării capitalei de atacuri.

Oficialii afgani de poliţie doresc ca membrii comunităţii internaţionale să-şi menţină asistenţă tehnică şi după retragerea forţelor combatante ale NATO, prevăzută pentru sfârşitul anului 2014. Ei au solicitat, de asemenea, sprijin material crescut pentru a face faţă lipsei de arme de precizie, de aparate radio şi calculatoare.

Decizia prelungirii misiunii EUPOL în Afganistan şi după 2014 va fi luată la Bruxelles la sfârşitul anului 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu