Deoarece va începe sezonul rece şi iarna îşi va intra în drepturi, iar condiţiile meteo vor deveni nefavorabile, Serviciul Rutier recomandă tuturor participanţilor la trafic să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere şi să manifeste maximă atenţie.
Din aceste considerente, este foarte important ca înainte de a porni la drum, pe distanţe mai mici sau mai mari, fiecare conducător auto să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece şi să se informeze în privinţa traseului pe care urmează să îl străbată.
De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră calmă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, să utilizeze preponderent frâna de motor şi să evite efectuarea depăşirilor.
Nu vă urcaţi la volan până nu verificaţi buna funcţionare a sistemelor de frânare, direcţie şi iluminare. Curăţaţi bine maşina, asigurându-vă că parbrizul, farurile, stopurile şi oglinzilor laterale vă oferă vizibilitate maximă asupra drumului.
Folosiţi pneuri de iarnă, nu înainte însă de a verifica presiunea acestora.
Se recomandă să aveţi în portbagaj un cablu de tractare, vesta reflectorizantă, triunghiul reflectorizant pentru semnalizarea accidentelor, trusa medicală, o lopată pentru îndepărtat zăpadă şi, eventual, un sac cu nisip.
În condiţiile actuale, atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă, iar ceaţa este prezentă, prudenţa este factorul esenţial în deplasare. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Pentru un plus de siguranţă se impune mărirea distanţei în mers între vehicule, pentru a putea opri în condiţii optime.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia atunci când intenţionează să traverseze parte carosabilă, să circule numai pe trotuar, iar când acesta lipseşte, pe acostamentul din parte stângă a drumului, pe sensul său de mers, iar dacă sunt nevoiţi să circule pe marginea drumurilor naţionale, să poarte pe haine o sursă de lumină reflectorizantă vizibilă din ambele sensuri.
Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1, astfel: ,,anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora”.
Conform Directivei menţionate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
Amenda pentru fapta menţionată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 630 şi 1400 lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu