miercuri, 9 ianuarie 2013

NATO critică solicitarea Kabulului de tancuri pentru armata afgană


Kabul, 9 ian /Agerpres/ - Un important oficial al misiunii NATO în Afganistan a criticat miercuri solicitarea autorităţilor de la Kabul pentru furnizarea de tancuri destinate luptei împotriva insurgenţilor, argumentând că astfel de arme amintesc de invazia sovietică fiind puţin adaptate la lupta împotriva insurgenţei contemporane, relatează AFP.

Forţele de securitate afgane ar urma să preia controlul misiunilor de luptă ale NATO după 2014 pentru a asigura securitatea în Afganistan afectată de peste un deceniu de insurecţia talibanilor.

Autorităţile afgane au cerut ajutorul puterilor străine şi în primul rând al Statelor Unite ale Americii pentru a-şi echipa militarii. 'Trebuie să avem o discuţie despre motivul pentru care Kabulul doreşte echipamente pe care noi, ţările occidentale, nu considerăm că sunt esenţiale în operaţiunile împotriva insurgenţei', a declarat pentru presă australianul Adam Findlay, responsabil al operaţiunilor NATO din Afganistan, în legătură cu cererea afgană de tancuri.

Forţa internaţională de asistenţă pentru securitate în Afganistan (ISAF) estimează că această cerere a fost făcută din cauză că ierarhia armatei afgane a fost instruită în anii 1980 în lupta împotriva invaziei sovietice în care tancurile au jucat un rol important pentru invadator, a spus el.

Oficiali afgani au cerut de asemenea săptămâna trecută, potrivit mass-mediei, drone şi avioane de luptă pentru a consolida capacitatea militară a ţării.

'Suntem conştienţi de faptul că există lacune în dotarea forţelor aeriene şi vom încerca să corectăm situaţia' până la sfârşitul misiunii NATO, a declarat Findlay în cadrul unei conferinţe de presă la Kabul. El a menţionat că Afganistanul a primit echipamente în valoare de zece miliarde de dolari după ce SUA şi aliaţii săi au pornit ofensiva în urma căreia talibanii au pierdut puterea în 2001.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu