joi, 10 ianuarie 2013

În Siria, civilii duc lipsă de aproape orice, pe fondul bombardamentelor intense /MFF/

Damasc, 10 ian /Agerpres/ - Locuitorii din nordul Siriei devastat de confruntări duc lipsă de medicamente, de apă şi de hrană, semnalează organizaţia Medici fără Frontiere /MFF/, semnalând cazuri de malnutriţie severă la copii, într-un context de intensificare a bombardamentelor, relatează joi France Presse.

ONG-ul a instalat trei spitale în nordul şi nord-vestul ţării în pofida refuzului regimului Bashar al-Assad, scrie agenţia. Una dintre echipele sale s-a dus 'într-un oraş bombardat în mod regulat de mai multe luni din regiunea din nordul ţării Idlib', se precizează într-un comunicat.

În această zonă, 'armata fidelă regimului bombardează zonele urbane şi semiurbane de o manieră nediscriminată', vizând moschei, magazine şi spitale rebele şi obligând 'puţinul personal medical în continuare prezent acolo să îşi asume riscuri prin implicarea în funcţionarea unei structuri medicale clandestine' ce se menţine datorită 'solidarităţii locuitorilor', conform aceleiaşi surse, care denunţă o 'strategie de teroare orchestrată de guvernul sirian'.

'Există numeroşi răniţi care mor din cauză că nu primesc îngrijiri sau nu sunt transferaţi la timp' către spitale mai bine echipate, a declarat Adrien Marteau, medic de urgenţă în cadrul ONG-ului, întors după o perioadă de trei luni în Siria.

El a vorbit despre 'o regiune în care nu mai există electricitate', nici apă potabilă şi unde este foarte frig, cu spitale improvizate instalate în peşteri în încercarea de a se proteja de bombardamentele 'cotidiene, care s-au intensificat clar în ultimele săptămâni' şi în care se lucrează 'în condiţii groaznice', fără lumină, materiale medicale sau antibiotice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu