duminică, 6 ianuarie 2013

Bashar al-Assad va pronunţa astăzi un discurs adresat naţiunii

Damasc, 6 ian /BMTF/ - Preşedintele syrian Bashar al-Assad va pronunţa în această dimineaţă un discurs despre evoluţia evenimentelor din Syria şi din regiune, a anunţat agenţia oficială Sana, preluată de presa internaţională, fără a indica ora exactă sau contextul în care va avea loc alocuţiunea. Ultimul său discurs a avut loc la 3 iunie 2012, în faţa parlamentului de la Damasc.

Cotidianul libanez prosirian al-Akhbar a relatat în ediţia sa de sîmbătă că Assad se pregăteşte să vină cu propuneri în vederea soluţionării conflictului. Citînd surse anonime, jurnalul a scris că şeful statului ar putea prezenta un plan, avînd drept condiţie sine qua non să nu îi fie interzisă înscrierea în cursa prezidenţială la finalul mandatului său actual în 2014.

Acest plan în cinci puncte prevede un armistiţiu, prezenţa unor observatori internaţionali care să îi monitorizeze implementarea, o adunarea constituantă care să redacteze o nouă lege fundamentală, formarea unui guvern de uniunea naţională şi alegeri libere pentru formarea unui nou legislativ.

Pe teren, un jurnalist syrian care lucra pentru un post de televiziune favorabil regimului Bashar Al-Assad a fost ucis în oraşul Alep, relatează AFP. Postul de televiziune Dounya a anunţat "moartea colegului Souhail Mahmoud Ali", ucis de "terorişti", un termen folosit cu referire la rebeli. Pe 4 decembrie, un jurnalist al cotidianului guvernamental Teshrine a fost ucis la Damasc. Pînă acum, în Syria au murit cel puţin 18 jurnalişti profesionişti.

Sîmbătă, un pilot al forţelor aeriene syriene şi-a deturnat avionul spre Turcia, potrivit postului de televiziune Al-Jazeera, care citează Lenta.ru. Aparatul MiG a aterizat pe aeroportul din Adana, situat în apropiere de frontiera cu Syria. Pilotul s-a predat autorităţilor locale. Deocamdată nu se cunosc motivele exacte ale dezertării acestuia, după cum nu au fost precizate nici apartenenţa sa etnică şi religioasă.

Acesta este al doilea caz în care un pilot syrian aterizează cu aeronava în altă ţară, în timpul actualului război civil. La sfîrşitul lui iunie 2012 un alt pilot syrian şi-a deturnat avionul MiG-21 spre Iordania, unde a cerut azil politic. În pofida cererii Damascului de a i se restitui avionul deturnat, acesta a rămas în Iordania, ale cărei autorităţi au refuzat să-l extrădeze pe pilot.

Conflictul din Syria se apropie de intrarea în cel de-al treilea an al său. Potrivit ONU, peste 60.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de-a lungul celor 22 de luni de conflict.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu