vineri, 4 ianuarie 2013

Aviaţia saudită sprijină atacurile dronelor americane în Yemen

Londra, 4 ian /Agerpres/ - Arabia Saudită a desfăşurat mai multe raiduri aeriene pentru a sprijini atacurile dronelor americane asupra unor ţinte Al-Qaida din Yemen, informează ediţia de vineri a cotidianului britanic The Times, citând o sursă din cadrul serviciilor americane de spionaj, notează AFP.

'Mai multe misiuni atribuite dronelor au fost în realitate misiuni ale forţelor aeriene saudite', potrivit sursei respective.

Atacurile dronelor americane sunt menite să susţină forţele yemenite în lupta lor împotriva militanţilor Al-Qaida din Peninsula Arabică. Ramura yemenită a organizaţiei Al-Qaida este considerată de Washington ca fiind cea mai activă şi mai sângeroasă din întreaga reţea teroristă.

Joi, trei presupuşi membri ai Al-Qaida au fost ucişi în provincia Al Bayda' din centrul Yemenului într-un atac atribuit unei drone americane.

Moartea lor ridică la 14 numărul presupuşilor militanţi ai reţelei teroriste ucişi în cursul atacurilor cu drone în această regiune şi în Hadhramaut (sud-est) de la 24 decembrie.

Organizaţia extremistă a profitat de slăbirea puterii centrale în 2011, pe fondul insurecţiei populare împotriva fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, pentru a-şi consolida dominaţia asupra zonei de sud şi de est a Yemenului, unde şi-a regrupat forţele.

Statele Unite sunt singura ţară care dispune de drone în regiune, iar raidurile forţelor americane contra poziţiilor Al-Qaida din Yemen s-au intensificat în acest an, potrivit 'New America Foundation', un think-tank cu sediul la Washington.

Acţiunile împotriva militanţilor Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQAP) au sporit de la 18 în 2011 la 53 în 2012. Conform datelor ONG-ul amintit, între 397 şi 539 de militanţi au fost ucişi în ultimii doi în această regiune, fără a se cunoaşte exact numărul victimelor din rândul civililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu