duminică, 16 decembrie 2012

Siria: Activarea arsenalului chimic poate fi făcută în câteva ore după luarea deciziei /Der Spiegel/


Damasc, 16 dec /Agerpres/- Arsenalul de arme chimice din dotarea armatei siriene ar putea fi activat în numai câteva ore după luarea unei decizii în acest sens, estimează serviciile secrete germane (BND), potrivit unei informaţii publicate duminică de săptămânalul Der Spiegel, citat de agenţia EFE.

Publicaţia germană scrie că şeful BND, Gerhard Schindler, a informat săptămâna trecută într-o şedinţă secretă că Siria dispune de până la o mie de tone de arme chimice, dintre care 700 de tone de gaz sarin şi alte 100 de tone de gaz muştar şi VX. Totodată, el a precizat că, deşi mai mulţi comandanţi ai trupelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad au cerut în mod repetat să se folosească armele chimice împotriva insurgenţilor, BND nu are indicii că Damascul chiar pregăteşte activarea acestor arme.

În ceea ce priveşte prezenţa trupelor armatei siriene în apropierea depozitelor de arme chimice, observate de sateliţii occidentali de spionaj, analizele BND atribuie aceste manevre unor măsuri de securitate suplimentare motivate de apropierea trupelor rebele.

Cu toate acestea, serviciile secrete germane apreciază că, dacă regimul preşedintelui Assad va decide să apeleze la aceste arme, va avea nevoie de un interval de numai 4-6 ore pentru a le face operaţionale. De asemenea, spionajul german estimează că armata siriană dispune de până la o mie de rachete balistice ce ar putea fi deja pregătite pentru a purta încărcături chimice.

Der Spiegel mai scrie că serviciile secrete germane au înregistrat la începutul săptămânii trecute lansarea a patru rachete Scud din zona Damascului către localitatea Alep din nord, controlată de rebeli, dar toate au căzut în afara zonei locuite a oraşului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu