sâmbătă, 8 decembrie 2012

Şase noi ţări libere de mine antipersonal


Berna, 7 dec /Agerpres/ - Şase noi ţări au fost declarate libere de mine antipersonal, potrivit unui comunicat al celei de-a 12-a conferinţe a statelor semnatare ale Convenţiei de la Ottawa privind interzicerea acestora, care s-a încheiat vineri la Geneva, relatează AFP.

Este vorba de Danemarca, Gambia, Guineea-Bissau, Iordania, Uganda şi Republica Congo, care au anunţat că şi-au încheiat operaţiunile de deminare.

'La 15 ani de la deschiderea spre semnare a tratatului de la Ottawa, constatăm încă un angajament puternic din partea statelor, precum şi un parteneriat susţinut între societatea civilă, guverne şi organizaţii internaţionale pentru a elimina odată pentru totdeauna toate minele antipersonal', a declarat şeful delegaţiei Campaniei Internaţionale pentru Interzicerea Minelor Anti-Personal (ICBL), Stephen Goose.

Polonia a anunţat ratificarea iminentă a tratatului, urmând să devină cel de-al 161-lea stat membru al acestuia şi ultima membră a Uniunii Europene care îl ratifică.

SUA rămâne singura ţară membră a NATO care nu s-a alăturat Convenţiei de la Ottawa. O delegaţie americană a participat totuşi la conferinţă, în calitate de observator, declarând că un anunţ privind decizia sa de a se alătura sau nu tratatului va fi efectuat 'curând'.

Palestina a participat pentru prima dată la conferinţă, declarându-şi dorinţa de a accede la tratat cât mai curând posibil. Noul său statut de stat observator nemembru la ONU face posibilă aderarea sa.

Potrivit AFP, 36 de state se află încă în proces de deminare. Ungaria a confirmat că-şi va finaliza eforturile în 2013, în timp ce Mozambic şi Venezuela au indicat că vizează încheierea deminării teritoriului lor în 2014.

Prelungiri au fost acordate pentru patru ţări, Afganistan, Angola, Cipru şi Zimbabwe, până în 2023, 2018, 2016 şi, respectiv, 2015.

Trei ţări, Belarus, Grecia şi Ucraina, nu şi-au respectat termenul ţintă pentru distrugerea stocurilor de mine antipersonal, indicând însă că au înregistrat progrese în acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu