luni, 17 decembrie 2012

Preşedintele Iranului îşi anulează vizita în Turcia, în contextul planurilor NATO de a desfăşura Patriot la graniţa cu Siria

Ankara, 17 dec/Agerpres/ - Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, şi-a anulat duminică o vizită preconizată pentru luni în Turcia, invocând o schimbare de ultim moment în programul său, la o zi după ce şeful Statului-Major al forţelor armatei iraniene, generalul Hassan Firouzabadi, avertizase că desfăşurarea de rachete Patriot la graniţa turco-siriană ar putea duce la un 'război mondial', relatează Today's Zaman şi Reuters.

Ahmadinejad fusese invitat de premierul turc Tayyip Erdogan să participe la ceremoniile din oraşul Konya (centru) dedicate omagierii poetului sufit mistic Rumi din secolul al 13-lea.

După cum au declarat surse diplomatice turce pentru publicaţia Today's Zaman, Ahmadinejad şi-a anulat vizita invocând schimbări neaşteptate în programul său, iar cancelaria sa nu a făcut vreun comentariu pe acest subiect.

Sâmbătă, generalul Hassan Firouzabadi avertizase că planificata desfăşurare de baterii de rachete Patriot la graniţa dintre Turcia şi Siria ar putea conduce la un 'război mondial'. Anterior, autorităţile SUA au anunţat că, în următoarele săptămâni, vor trimite două baterii Patriot pentru a asigura securitatea aliatului său din NATO la graniţa cu Siria. În plus, la graniţa turco-siriană vor desfăşura rachete Patriot Germania şi Olanda (două baterii), sub comandamentul Alianţei Nord-Atlantice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu