vineri, 14 decembrie 2012

Obama îl invită pe Karzai la Washington pentru a discuta despre viitorul Afganistanului

Washington, 14 dec /Agerpres/ - Preşedintele Barack Obama l-a invitat pe şeful statului afgan, Hamid Karzai, să efectueze în ianuarie o vizită la Washington pentru a discuta despre viitorul Afganistanului după retragerea, la sfârşitul lui 2014, a majorităţii militarilor occidentali, informează AFP.

Această invitaţie a fost adusă la cunoştinţa publicului joi seară de către secretarul american al apărării, Leon Panetta, cu prilejul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu Hamid Karzai, la Kabul.

Obama i-a propus omologului său afgan să se întâlnească la 7 ianuarie în Statele Unite, 'pentru a discuta despre o viziune comună asupra Afganistanului dincolo de 2014', a menţionat Panetta, după care a precizat că Hamid Karzai a acceptat invitaţia.

Leon Panetta se află în Afganistan în special pentru discuţii cu comandamentul forţelor internaţionale privind numărul soldaţilor americani care vor mai rămâne în această ţară după 2014.

Guvernul american doreşte să păstreze circa 10.000 de soldaţi în Afganistan după această dată, a făcut cunoscut la sfârşitul lunii noiembrie un oficial american, în timp ce comandamentul militar vroia să păstreze până la 15.000 de militari.

Potrivit cotidianului Los Angeles Times, numărul trupelor nu va fi mai mare de 9.000 de oameni, în principal la baza aeriană de la Bagram, la nord-est de Kabul, pe când alte tabere din sud şi est, unde rebeliunea este mult mai activă, vor fi transferate guvernului afgan.

'În momentul de faţă, intenţionăm să ne menţinem o prezenţă durabilă în Afganistan', a declarat Panetta la sosirea în această ţară, adăugând că Washingtonul va stabili amploarea efectivelor sale militare 'în săptămânile ce vor urma'.

Joi, în cea de-a doua zi a vizitei secretarului apărării, un terorist-kamikaze a intrat cu maşina-capcană într-o bază aeriană a NATO din provincia Kandahar, bastion al insurgenţilor în sudul Afganistanului, omorând trei persoane, printre care un soldat american, şi rănind alte 21, au informat surse concordante,.

Talibanii au revendicat atentatul sinucigaş într-un SMS trimis agenţiei France Presse.

Într-un al doilea mesaj, ei au legat atentatul de prezenţa lui Panetta în Afganistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu