marți, 11 decembrie 2012

O coaliţie internaţională elaborează planuri de ajutorare a rebelilor sirieni

Londra, 11 dec /Agerpres/ - Marea Britanie face parte din coaliţia internaţională care elaborează planuri pentru a-i antrena pe combatanţii rebeli din Siria şi a le oferi sprijin aerian şi naval, a informat luni cotidianul The Independent pe site-ul său, citat de AFP.

Generalul David Richards, comandantul forţelor armate britanice, a avut recent la Londra întrevederi cu responsabili militari din Franţa, Iordania, Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, precum şi cu un general american, potrivit sursei amintite.

În cursul întâlnirii, organizată la iniţiativa premierului britanic, David Cameron, responsabilii militari au avut discuţii strategice detaliate privind modalităţile de a veni în ajutorul rebelilor care luptă împotriva regimului condus de preşedintele sirian, Bashar al-Assad.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite şi-au luat angajamentul să nu intervină pe teritoriul sirian pentru a-i ajuta pe insurgenţi, ceea ce înseamnă că Turcia va trebui să găzduiască taberele de antrenament, a menţionat The Independent.

Ministerul britanic al apărării a refuzat să comenteze aceste informaţii şi a reafirmat angajamentul său de a găsi o rezolvare diplomatică a crizei, admiţând că a avut contacte cu 'partenerii săi, inclusiv cu Statele Unite'.

'Dorim să ajungem la o soluţionare diplomatică a crizei din Siria care să pună capăt violenţei şi să antreneze un proces de reală tranziţie politică', a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

'În absenţa unei soluţii politice şi diplomatice, nu excludem nicio opţiune în conformitate cu dreptul internaţional care să poată salva vieţi nevinovate în Siria', a adăugat el.

'După cum este de aşteptat, vom continua discuţiile cu privire la o serie de planuri de urgenţă cu partenerii noştri, inclusiv cu Statele Unite', a adăugat purtătorul de cuvânt, fără alte amănunte.

Grupul 'Prietenii poporului sirian', ce reuneşte peste 100 de ţări arabe şi occidentale, organizaţii internaţionale şi opozanţi ai regimului preşedintelui al-Assad, se va reuni miercuri în Maroc. El are ca misiune intensificarea ajutorului umanitar în perspectiva instalării iernii şi configurarea tranziţiei politice în cazul prăbuşirii regimului aflat la putere la Damasc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu