marți, 9 octombrie 2012

Zona euro: recesiunea mai puternică, criza se va agrava fără măsuri imediate /FMI/

Washington, 9 oct /Agerpres/ - Criza din zona euro riscă încă să se agraveze dacă nu vor fi luate noi 'măsuri imediate' de către liderii politici, a estimat luni Fondul Monetar Internaţional /FMI/, care a revizuit în scădere previziunile sale de creştere pentru 2012 şi 2013, informează AFP.

În noul său raport privind perspectivele economice mondiale, FMI se aşteaptă la o recesiune mai puternică în acest an în zona euro, cu un declin în Produsul Intern Brut /PIB/ de 0,4%, faţă de 0,3% în previziunile sale anterioare publicate în iulie.

Reculul în creştere ar trebui să fie de asemenea mult mai limitat decât se aştepta: +0,2% anul viitor în loc de +0,7%.

În detaliu, Germania, prima economie europeană, urmează să cunoască o creştere de 0,9% pe an în 2012 şi 2013 /faţă de 1% şi 1,4% în previziunile precedente/.

Franţa este mai aproape de o creştere zero, dar scapă de recesiune: +0,1% în acest an /în loc de 0,3%/ şi de +0,4% anul viitor /în loc de +0,8%/.

În schimb, recesiunea se va agrava în Italia, cu o scădere a PIB de 2,3% în acest an şi 0,7% anul viitor /în loc de -1,9% şi -0,3% prevăzută anterior/. În Spania, contracţia economiei va fi aşa cum se aştepta de 1,5% în 2012, dar va ajunge la 1,3% în 2013, în timp ce FMI se aştepta până atunci la -0,6%.

Printre ţările sub perfuzie financiară, recesiunea ar fi de 6%, apoi de 4% în Grecia şi de 3%, apoi de 1% în Portugalia.

Din afara zonei euro, FMI se aşteaptă acum la un declin al PIB-ului britanic de 0,4% în acest an /faţă de o creştere preconizată de 0,2% anterior/, urmat de o redresare puternică anul viitor /+1,1% în loc de +1,4%/.

Fondul avertizează că acest scenariu, deja sumbru, se bazează pe presupunerea că responsabilii politici europeni vor lua 'măsuri imediate' pentru a risipi incertitudinile.

În schimb 'criza din zona euro se agravează' din primăvară 'în ciuda progresului politic'. 'În cazul în care acţiuni suplimentare nu sunt puse în aplicare rapid, ameliorarea recentă pe pieţele financiare riscă să nu fie decât efemeră', estimează FMI.

'Statele în nevoie trebuie să ceară resurse' de la fonduri de ajutorare şi Banca Centrală Europeană, mai afirmă FMI făcând aluzie la Spania. 'Este esenţial să se asigure accesul lor la refinanţare la un cost rezonabil', insistă el, în timp ce guvernul de la Madrid tergiversează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu