duminică, 21 octombrie 2012

Atentat într-un cartier creştin din Damasc: cel puţin 13 morţi /Sana/


Damasc, 21 oct /Agerpres/ - Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 29 au fost rănite, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană comis în faţa comisariatului de poliţie din cartierul creştin Bab Tuma al Damascului, a anunţat agenţia oficială Sana, citată de AFP.

'Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi 29 au fost rănite în explozia unei maşini-capcană duminică dimineaţa în cartierul Bab Tuma', a precizat Sana. Agenţia acuză de comiterea acestui prim atentat în acest cartier, unul din cele mai vechi ale capitalei siriene, 'un grup terorist armat'.

Anterior, o sursă a securităţii siriene a indicat cel puţin şapte morţi.

Organizaţia neguvernamentală Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH) a anunţat la rândul său că 10 persoane au fost ucise şi alte 15 rănite 'în explozia unei maşini-capcană în faţa comisariatului de poliţie din cartierul Bab Tuma'.

Bab Tuma, alături de Bab Charqi, este un cartier în mod tradiţional creştin, în Oraşul Vechi. În aceste două cartiere au avut loc, în mai multe rânduri, manifestaţii de susţinere faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad. În Siria, creştinii mai reprezintă în prezent aproximativ 5% din populaţia ţării

Atentatul de duminică intervine în ziua în care preşedintele Bashar al-Assad l-a primit pe mediatorul internaţional Lakhdar Brahimi, care, la sfârşitul întrevederii, a făcut apel la părţile implicate în conflictul sirian să proclame 'unilateral' o încetare a focului cu ocazia sărbătorii musulmane Eid al-Adha' (Sărbătoarea Sacrificiului), între 26 şi 28 octombrie.

Prioritatea României legată de situaţia din Siria o reprezintă cei aproximativ 15.000 de cetăţeni români care trăiesc în această ţară şi nu Omar Hayssam, a afirmat, duminică, şeful Serviciului Român de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu într-o emisiune difuzată de ProTv.
'Omar Hayssam, din păcate pentru această perioadă, este un subiect pe care putem să-l evocăm mai mult pentru a nu ieşi din preocupările presei. Situaţia din Siria face aproape imposibilă acum o evoluţie care să conducă la o soluţionare imediată (...) şi pentru noi chiar vă spun cinstit nu reprezintă o prioritate', a declarat şeful SIE.
Meleşcanu a afirmat că în actuala conjunctură din Siria 'este imposibil de ştiut' unde se află Hayssam care înaintea izbucnirii conflictului era într-o închisoare din această ţară.
'Prioritatea noastră pentru Siria o reprezintă cei aproximativ 15.000 de cetăţeni români care trăiesc în Siria şi care împreună cu familiile lor sunt pe undeva pe la 45.000. Tot ceea ce înseamnă posibilităţi, itinerarii, planuri de evacuare pentru cei care doresc să vină sunt principala noastră prioritate', a spus Meleşcanu.
Referitor la situaţia din Siria, şeful SIE a declarat că actualul conflict evoluează spre un război intern, dar recentul diferend apărut între Siria şi Turcia arată că există inclusiv riscul externalizării acestuia şi în ţările din vecinătate.
Pentru România, o escaladare a situaţiei în zonă ar putea crea o situaţie cu consecinţe grave, a arătat Meleşcanu. În aceste condiţii, a spus el, 'fluxul de refugiaţi sirieni ar fi mult mai mare şi o parte dintre ei ar veni până la urmă şi în România'.
'Pericolul pentru România din punct de vedere militar şi al unei catastrofe umanitare este Siria', a declarat Meleşcanu, evocând o serie de pericole ce pot să vizeze ţara noastră.
Referitor la un posibil război în Iran, Meleşcanu a opinat că în perioada următoare un astfel de scenariu nu poate fi avut în vedere.
'Sistemul de sancţiuni economice pe care statele membre ale UE şi SUA l-au impus asupra Iranului, evident, afectează nu numai economia iraniană, dar şi viaţa de zi cu zi a oamenilor de acolo şi eu cred că în aceste condiţii este puţin probabil, având în vedere eficienţa acestor sancţiuni să se schimbe opţiunea actuală. Să nu uităm că în America au loc alegeri prezidenţiale, deci nu cred că în această perioadă există iminenţa unui conflict în Iran', a spus Meleşcanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu