sâmbătă, 20 octombrie 2012

Liban: Drumuri blocate după asasinarea generalului Wissam al-Hassan


Beirut, 20 oct /Agerpres/ - Mai multe şosele au fost blocate vineri în regiunile libaneze cu populaţie majoritar sunnită de către indivizi printre care unii înarmaţi, ca reacţie la asasinarea unui responsabil cu rang înalt din cadrul securităţii, au putut constata jurnalişti ai agenţiei France Presse.

Şeful serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, Wissam al-Hassan, a fost ucis vineri la Beirut într-un atentat cu o maşină capcană, atribuit de opoziţie regimului sirian, fosta putere tutelară.

Zeci de partizani ai liderului opoziţiei ostile regimului sirian, Saad Hariri, au întrerupt circulaţia, aprinzând pneuri în mai multe localităţi din estul, nordul şi sudul Libanului, în semn de protest, au constat corespondenţii AFP.

Şoseaua dintre Tripoli, marele oraş din nordul ţării, şi frontiera siriană a fost blocată de manifestanţi furioşi. Asupra oraşului au fost lansate trei bombe care însă nu au provocat victime omeneşti. În plus, în interiorul localităţii au izbucnit schimburi de focuri între cartierele rivale sunnite şi alauite.

La Tripoli şi Marjé (în estul ţării), indivizi înarmaţi au ieşit în stradă şi au distrus maşini în unele locuri.

Libanul, ţară minată de de disensiunile politice şi confesionale, este divizat între tabăra prooccidentală, condusă de Hariri, şi cea a Hezbollah, puternic partid şiit înarmat şi aliat al Damascului.

Reamintim că atentatul în care a fost ucis vineri la Beirut şeful serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban s-a soldat cu moartea a opt persoane şi rănirea altor 86, potrivit unui bilanţ definitiv făcut cunoscut de o sursă guvernamentală, scrie AFP.

'Atentatul a provocat moartea a opt persoane, printre care şeful desemnat al serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, Wissam al-Hassan, şoferul acestuia şi garda sa de corp', a precizat sursa citată, adăugând că este vorba şi despre 86 de răniţi.

În momentul exploziei, generalul Wissam al-Hassan circula într-o maşină obişnuită pe o stradă din Ashrafieh, un cartier din centrul Beirutului, la circa 200 de metri de un birou al Kataeb, partid creştin de opoziţie ostil regimului sirian condus de Bashar al-Assad.

Liderul opoziţiei libaneze, Saad Hariri, l-a acuzat pe preşedintele sirian, Bashar Al Assad, de asasinarea şefului serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, Wissam al-Hassan, ucis într-un atentat produs vineri la Beirut, informează AFP.

'Îl acuzăm pe Bashar Al Assad că l-a asasinat pe Wissam al-Hassan, garantul securităţii libanezilor', a declarat fostul premier în cadrul unei intervenţii la un post de televiziune din Lban.

'Îl acuz în mod deschis pe Bashar Al Assad şi pe regimul acestuia că l-au ucis pe Wissam al-Hassan', a afirmat la rândul său liderul druz Walid Joumblatt, citat de AFP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu