marți, 16 octombrie 2012

O intervenţie militară în Mali va începe în câteva săptămâni /ministrul francez al apărării/

Paris, 16 oct /Agerpres/- O intervenţie militară vest-africană în statul Mali, care este pe cale să devină 'un sanctuar terorist', va începe în câteva săptămâni, a declarat marţi ministrul francez al apărării, Jean-Yves le Drian, postului de televiziune France 2, citat de AFP.

'Este vorba de câteva săptămâni, nu de câteva luni' a precizat oficialul francez, subliniind că Franţa va ajuta la planificarea operaţiunilor şi va aduce suport logistic, dar nu va desfăşura trupe pe teren. El a avertizat că, după ce grupările extremiste au preluat controlul părţii de nord a statului Mali în primăvara acestui an, regiunea Sahelului tinde să devină 'un sanctuar terorist' în care 'un anumit număr de grupări, sute de rebeli, fundamentalişti, traficanţi de arme, de droguri şi de fiinţe umane au împărţit Mali în două'. 'Integritatea statului Mali înseamnă securitatea Europei', a adăugat Jean-Yves le Drian.

Cu o zi în urmă, miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au dat acordul pentru examinarea de urgenţă a planificării unei eventuale misiuni militare care să ajute armata din Mali să recucerească nordul ţării, dar nu s-au stabilit detalii concrete. Statele UE speră să ajungă la o poziţie comună înainte de 19 octombrie, când principalii actori ai crizei din Mali se vor reuni în capitala acestei ţări, Bamako, pentru a stabili o 'strategie coerentă'. Printre opţiunile avute în vedere sunt desfăşurarea a cel puţin 150 instructori militari care vor instrui soldaţii din Mali, sau trimiterea a circa 400 de soldaţi, dintre care o parte ar însoţi armata ţării în efortul de recucerire a nordului.

De asemenea, ONU a adoptat vineri o rezoluţie în care cere ţărilor vest-africane să-şi clarifice în cel mult 45 de zile poziţia privind constituirea unei coaliţii care să intervină militar în Mali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu