luni, 22 octombrie 2012

Talibanii neagă că bombele lor provoacă cei mai mulţi morţi în Afganistan

Kabul, 22 oct /Agerpres/ - Talibanii au respins duminică un raport al ONU potrivit căruia bombele lor plasate la marginea drumurilor provoacă cele mai multe victime civile în Afganistan, calificându-l 'propagandă occidentală', informează Associated Press.
                  
Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabiullah Mujahid a declarat că insurgenţii folosesc aceste arme doar pentru a viza trupele străine şi forţele de securitate afgane.
                  
'Răspândind această propagandă, ei încearcă să ne împiedice să plasăm bombe ce provoacă moartea invadatorilor din ţara noastră', a declarat el într-un comunicat prin email.
                  
Sâmbătă, misiunea ONU în Afganistan a cerut insurgenţilor să pună capăt utilizării bombelor plasate pe drumuri, cunoscute de asemenea sub numele de dispozitive explozive improvizate sau IED-uri, declarând că ei sunt de departe cei mai mari criminali ai civililor în conflict. Organizaţia a folosit termenul cu referire atât la bombele detonate prin telecomandă cât şi la minele terestre ce explodează atunci când un vehicul trece peste ele.
                  
Apelul a intervenit la o zi după ce 19 civili au murit şi 15 au fost răniţi când autobuzul lor a lovit o mină vineri în provincia Balkh din nord. ONU a declarat că explozia a fost provocată de un IED plasat pe un drum public aglomerat şi detonat cu o placă de presiune. Ea a adăugat că bomba corespunde 'tacticilor alese de talibani'.
                  
Bombele artizanale plasate de insurgenţi continuă să fie cea mai mortală armă pentru civili, potrivit organizaţiei mondiale. IED-urile au ucis 340 de civili şi au rănit 599 în ultimele nouă luni, o creştere de aproape 30 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a afirmat ONU.
        
Purtătorul de cuvânt al talibanilor a negat că există insurgenţi ce operează în zona provinciei Balkh unde s-a produs vineri explozia.
                  
El a mai spus că talibanii utilizează numai bombe controlate de la distanţă care, spre deosebire de dispozitivele activate automat de plăci de presiune, permit atacatorului să aleagă momentul exploziei şi să vizeze în mod specific trupele coaliţiei şi pe aliaţii lor afgani.
                  
Aproximativ jumătate dintre victimele în rândul forţelor coaliţiei în ultimii ani au fost provocate de bombe şi mine plasate pe marginea drumului.
                  
De asemenea, sâmbătă, un membru în serviciul coaliţiei militare a NATO a fost ucis de o bombă în sud, a declarat alianţa într-un comunicat. Coaliţia nu a furnizat cetăţenia victimei sau orice alt detaliu despre incident. Forţele NATO aşteaptă de obicei ca autorităţile naţionale să ofere astfel de informaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu