miercuri, 17 octombrie 2012

Arad: Comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar a fost predată părţii maghiare

Arad, 16 oct /Agerpres/ - Comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii (BMRUMP) a fost predată, marţi, părţii maghiare, în cadrul unui ceremonial militar, care s-a desfăşurat pe platoul din incinta Cetăţii Aradului.
Cu acest prilej, lt.col. Iulian Daniliuc, comandant al Batalionului 191 Infanterie ''Col.Radu Golescu'' din Arad, din care face parte modulul românesc al Batalionului Mixt, a predat comanda BMRUMP pentru un an comandantului Batalionului 62 Infanterie Mecanizată de la Hodmezovasarhely, lt.col. Laszlo Fabian.
Conform celor stipulate în protocolul semnat de conducerea celor două armate, comandanţii ambelor module asigură, alternativ, timp de un an, conducerea Batalionului Mixt.
La festivitate au luat parte, între alţii, general de brigadă Gheorghe Simina, comandantul Brigăzii 18 ''Banat'', din care face parte Batalionul 191 Infanterie; general de brigadă Gabor Borondi, comandantul Brigăzii a V-a de Infanterie Uşoară ''Istvan Bocskai'', din care face parte Batalionul 62 Infanterie Mecanizată; Cosmin Pribac, prefectul judeţului Arad; Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad; ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului; comandanţii unităţilor militare din cadrul structurilor MAI din judeţul Arad; alte oficialităţi.
''După trecerea a mai bine de 14 ani de la înfiinţare, pot afirma că acest batalion este deosebit de eficient, în primul rând din punct de vedere al coeziunii între militarii români şi unguri. El poate fi folosit oricând în teatrele de operaţiuni în comun, la solicitarea NATO'', a spus, cu acest prilej, generalul de brigadă Gheorghe Simina.
Festivitatea s-a încheiat cu defilarea Batalionului 191 Infanterie, militarii dând onorul oficialităţilor prezente la eveniment.
BMRUMP, din care fac parte 500 de militari (250 de români şi tot atâţia maghiari), a luat fiinţă în urma semnării pe 20 martie 1998, la Budapesta, a acordului de către reprezentanţii guvernelor român şi ungar. BMRUMP s-a constituit efectiv în luna mai 1999, în urma semnării acordului tehnic şi a documentelor menite să pună în practică înţelegerea parafată între guvernele celor două ţări, devenind operaţional la începând cu data de 1 ianuarie 2000.
De la înfiinţarea BMRUMP, militarii români şi unguri care îl alcătuiesc au participat la mai multe exerciţii şi work-shop-uri comune, având ca obiective antrenarea militarilor români şi unguri în planificarea, conducerea şi executarea operaţiunilor de menţinere a păcii conform standardelor NATO, menţinerea interoperabilităţii între cele două module şi închegarea colectivului în vederea executării în comun a unor eventuale misiuni sub egida NATO, ONU sau OSCE.
Separat, militarii români şi unguri au participat la mai multe misiuni de menţinere a păcii în spaţiul fost iugoslav şi în Orientul Mijlociu. La începutul lunii decembrie a acestui an, circa 500 de militarii români din BRMUMP vor pleca pentru 6 luni, într-o misiune de luptă în Afganistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu