sâmbătă, 20 octombrie 2012

UN AN DE LA MOARTEA LUI GHADDAFI


La un an de la moartea fostului preşedinte libian, colonelul Muammar el-Ghaddafi, Human Rights Watch a publicat un raport detaliat şi foarte bine documentat depre circumstanţele morţii sale. Sunt descrise crime de război şi este deplânsă lipsa de reacţie a noilor autorităţi libiene, scrie “Cotidianul”, citat de BMTF.
Dupa căderea capitalei Tripoli în mâna rebelilor, pe 28 august 2011, Muammar Gaddafi s-a refugiat la Sirta, oraşul său natal. Era înconjurat atunci doar de către cei mai fideli colaboratori şi de fiul sau Mutassim, care era responsabil cu apărarea oraşului. Sirta era atacată de la est si vest, de către insurgenţii instalaţi în Benghazi şi Misrata.
Pe 20 octombrie dimineaţa, Gaddafi a luat decizia să fugă. A fost format un convoi de 50 de vehicule şi de mici blindate ale armatei. În convoi erau circa 250 de persoane: colonelul Gaddafi, apropiaţii săi, civili şi mulţi răniţi. După ieşirea din Sirta, convoiul este atacat de brigata Tigrilor, insurgenţii din Misrata. După schimburi de focuri, convoiul îşi schimbă directia către sud. O dronă americană lansează o rachetă care explodează în apropierea maşinii lui Gaddafi, fără însă a produce mari pagube. Convoiul se îndreaptă apoi spre vest. Este lovit de două bombe lansate de un avion Mirage al armatei franceze. Bombele explodează deasupra maşinilor: 14 vehicule au fost distruse şi mor 53 de persoane.
Gaddafi şi apropiaţii, un grup de 50 de persoane, au scăpat neatinşi şi se refugiază într-o clădire. Rebelii din Misrata sunt pe urmele lor. Grupul lui Gaddafi încearcă să se refugieze într-o altă clădire trecând printr-un canal subteran de irigaţie. La ieşire, ei nimeresc sub focul rebelilor, iar gărzile de corp ale colonelului aruncă mai multe grenade. Una dintre grenade se loveste de un zid de beton şi cade în mijlocul grupului lui Gaddafi. Garda de corp încearcă să rearunce grenada, dar aceasta explodează în mâinile sale, iar Gaddafi este rănit la cap.
Este momentul în care Gaddafi este capturat. Apoi situaţia degenerează: colonelul este înjunghiat cu o baionetă, apoi lovit cu pumnii şi picioarele. Este urcat într-o ambulanţă, fara a se şti dacă este încă în viaţă. Dupa două ore, vehiculul ajunge la Misrata, iar dictatorul “era aproape sigur decedat atunci”, scrie raportul HRW.
Nu este singurul executat de rebelii susţinuţi de NATO. Anchetatorii de la HRW au descoperit 103 cadavre în apropierea locului capturarii lui Gaddafi. Unii au fost ucişi de loviturile aeriene, alţii în timpul luptei, însă unii par lichidaţi cu cruzime. Au fost luaţi şi prizonieri, duşi la hotelyl Mahari, pe malul mării, fieful brigăzii Tigrilor. 53 au fost executaţi cu un Kalaşnikov pe terasa hotelului. Mutasim, fiul lui Gaddafi a murit în aceeaşi seară, cu răni la gât.
Executarea unui prizonier este crimă de război. HRW a încercat să convingă noile autorităţi libiene să deschidă anchete. Fără niciun rezultat. Sunt autorităţile susţinute de Occident în urmă cu un an, aceleaşi care sunt incapabile să asigure securitatea în marile oraşe şi să controleze zecile de triburi care se luptă pentru putere, ceea ce a dus la asasinarea ambasadorului SUA, pe 11 septembrie, de către o grupare afiliată la Al Qaida. Acest eveniment este printre puţinele analizate de presa inrernaţională.
Despre reluarea extracţiei de petrol şi noile contracte ale Libiei, despre investiţiile de miliarde de dolari făcute de regimul Gaddafi la Londra, în presa britanică, în Franţa, la marele producător de tehnică militara Finmecanicca din Italia nu se mai spune nimic. După cum nimic nu s-a mai spus despre discursul rostit de Gaddafi în ultimele luni ale regimului. Violenţele din Libia sunt rodul unui complot pus la cale de Statele Unite şi de "banda" al Qaida, spunea atunci Gaddafi. “Vreţi să ajungem precum Somalia, Irak sau Afganistan?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu