joi, 18 octombrie 2012

Anders Fogh Rasmussen: Comunitatea internaţională va continua să ajute Afganistanul

Bruxelles/Kabul, 18 oct /Agerpres/ - Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dat asigurări, joi, la Kabul că întreaga comunitate internaţională îşi va continua angajamentul de a ajuta Afganistanul în viitor, exprimându-şi totodată speranţa că forţele de securitate afgane vor fi capabile să-şi asume responsabilitatea totală a securităţii ţării până la sfârşitul lui 2014, transmit Efe şi AFP.

Anders Fogh Rasmussen efectuează o vizită în Afganistan în fruntea unei delegaţii a Consiliului Atlanticului de Nord, organul de decizie al NATO.

'Mesajul meu clar este că întreaga comunitate internaţională va rămâne angajată în a ajuta Afganistanul în viitor', a afirmat Rasmussen, potrivit unui comunicat difuzat de la Bruxelles de Alianţa nord-atlantică.

'Misiunea noastră este ca Afganistanul să fie capabil să stea pe propriile-i picioare', a spus secretarul general, subliniind că acest lucru nu înseamnă că afganii vor rămâne 'singuri'.

Delegaţia NATO are prevăzute întâlniri cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, mai mulţi membri ai guvernului şi cu reprezentanţi ai comunităţii internaţionale. Rasmussen urmează de asemenea să poarte convorbiri cu comandantul misiunii aliate din Afganistan /ISAF/, generalul John Allen, cu noul reprezentant civil al NATO în această ţară, Maurits Jochems, şi cu o serie de lideri ai forţelor de securitate naţionale afgane.

Vizita survine în contextul speculaţiilor privind o accelerare a retragerii din Afganistan a forţelor SUA. Retragerea trupelor NATO din Afganistan a început anul acesta şi este prevăzută să se încheie la sfârşitul lui 2014, după care ar urma să fie desfăşurată o nouă misiune, de dimensiuni reduse, care va furniza instruire, consiliere şi asistenţă forţelor afgane. În prezent, ISAF mai are pe teritoriul afgan 104.000 militari, între care 68.000 americani, de la 140.000 în 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu