duminică, 21 octombrie 2012

Afganistan: Retragerea forţelor combatante franceze 'puţin mai repede decât era prevăzut' /Fabius/


Paris, 21 oct /Agerpres/ - Retragerea forţelor combatante franceze din Afganistan se derulează 'puţin mai repede decât era prevăzut' şi ar putea să se încheie 'un pic înainte' de sfârşitul lunii decembrie 2012, a anunţat sâmbătă ministrul francez de externe Laurent Fabius, aflat în vizită la Kabul, într-o declaraţie pentru canalul BFMTV.

'Cred că aceasta /retragerea/ are loc puţin mai repede decât era prevăzut. Am vorbit de sfârşitul lunii decembrie, dar cred că aceasta poate fi un pic înainte', a declarat ministrul Fabius, citat de AFP. Şeful diplomaţiei franceze a subliniat că ''vor rămâne încă oameni', care vor avea ca misiune repatrierea materialului şi formarea forţelor afgane, dar a precizat că 'nu vor mai fi trupe combatante'.

'Trupele nu pot rămâne la infinit în Afganistan. Nu este posibil de a avea o ţară care îşi asigură securitatea din exterior. Trebuie ca afganii să preia controlul securităţii', a mai declarat Laurent Fabius, amintind că Franţa a pierdut 88 de soldaţi în această ţară.

Ministrul francez de externe a efectuat sâmbătă o vizită în Afganistan, în cursul căreia s-a întâlnit cu preşedintele afgan Hamid Karzai, cu omologul său Zalmai Rassoul, precum şi cu generalul Olivier de Bavinchove, şeful Statului-Major al ISAF, Forţa NATO din Afganistan.

Franţa s-a angajat în Afganistan la sfârşitul anului 2001, în cadrul coaliţiei NATO după atentatele de la 11 septembrie.

Armata franceză se retrage în prezent de pe teritoriul Afganistanului, retragerea definitivă fiind prevăzută până la sfârşitul anului 2013. Numărul soldaţilor francezi era de aproximativ 2.550 la mijlocul lunii octombrie, faţă de 4.000 cu un an înainte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu