sâmbătă, 27 octombrie 2012

Afganistan: Cel puţin 41 de morţi în urma unui atentat sinucigaş


Kabul, 26 oct /Agerpres/- Un atentat sinucigaş produs vineri într-o moschee din provincia Faryab, din nordul Afganistanul, s-a soldat cu cel puţin 41 de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu, transmite AFP, citând autorităţile locale.

Potrivit unui responsabil, 19 victime provin din rândul trupelor de securitate afgane şi 22 sunt civili, printre ei fiind şi 5 copii. De asemenea, 30 de persoane au fost rănite, printre răniţi numărându-se şi şeful poliţiei provinciale. Atentatul a avut loc în ziua sărbătorii musulmane Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), într-o regiune a Afganistanului infiltrată de talibani, la rugăciunea de la moschee fiind prezenţi numeroşi demnitari locali.

Potrivit martorilor, atentatorul sinucigaş purta o uniformă a poliţiei şi părea să aibă vârsta de 14-15 ani. Atentatul nu a fost deocamdată revendicat, dar astfel de acţiuni sunt conduse de obicei de insurgenţii talibani. Atentatul survine după confruntările sângeroase care au avut loc recent în această provincie între trupele afgane şi talibani.

Responsabilii afgani susţin că în aceste lupte au fost ucişi 25 de talibani, printre care se numără şi molahul Yaar Mohammad, un comandant considerat drept 'guvernatorul fantomă' al provinciei Faryab.

Insurgenţii talibani au desemnat 'guvernatori fantomă' în provinciile ţării, cu scopul de a crea o autoritate paralelă care percepe impozite şi impune populaţiei o formă radicală a legii islamice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu