vineri, 19 octombrie 2012

Măcel în oraşul sirian Maaret al-Noomane: 49 de persoane ucise, dintre care 23 de copii

Damasc, 19 oct /Agerpres/ - Cel puţin 49 de persoane, dintre care 23 de copii, au fost ucise joi în bombardamentele armatei siriene asupra Maaret al-Noomane, despre care BMTF a relatat în cursul zilei de ieri, oraş-cheie aflat sub controlul rebelilor în nordul Siriei, potrivit unui bilanţ furnizat de o sursă din rândul insurgenţilor aflată la faţa locului, informează AFP.

În bombardamentul aerian care a vizat la mijlocul zilei o clădire de locuinţe şi o moschee din sud-vestul oraşului şi-au pierdut viaţa 44 de persoane, a precizat sursa amintită, confirmând bilanţul echipelor de salvare.

Printre cei ucişi se află 23 de copii, cu vârste între o lună şi 9 ani, precum şi şase femei, a adăugat sursa citată.

Toate victimele îngropate sub dărâmăturile clădirii au fost aduse la suprafaţă, însă au mai rămas cadavre sub ruinele unei moschei din vecinătate, au menţionat membri ai echipelor de salvare şi o sursă din rândul cadrelor medicale.

Într-un spital improvizat, un jurnalist al agenţiei France Presse a putut vedea 32 de cadavre, dintre care şase ale unor copii, acoperite cu cearceafuri albe. Numeroase corpuri sunt mutilate şi greu de identificat. În apropiere erau numeroşi saci din plastic cu eticheta 'resturi umane'.

Doi copii care se jucau pe stradă, dintre care unul pe bicicletă, au fost loviţi de explozie. Unul a fost decapitat, iar celălalt zdrobit în bucăţi.

Un bebeluş în vârstă de două luni a scăpat ca prin minune, protejat de braţele tatălui său care a fost ucis.

Pe de altă parte, cinci adulţi au fost omorâţi la lăsarea serii într-un bombardament al artileriei asupra unui cartier din zona de nord a localităţii Maaret al-Noomane, în vecinătatea primăriei, potrivit sursei din rândul rebelilor.

Bombardamentele aeriene au încetat pe timpul nopţii, însă tirurile cu rachete continuau în primele ore ale zilei de vineri, transmite AFP.

La rîndul lor, rebelii sirieni au anunţat joi că au lansat un 'asalt final' împotriva bazei strategice de la Wadi Deif, în nord-vestul ţării, unde se află soldaţi, tancuri şi importante rezervoare cu carburant, relatează AFP, preluată de BMTF.

'Astăzi, am lansat asaltul final şi vom prelua controlul asupra bazei', a afirmat Raed Mandil, unul din cei doi comandanţi rebeli ai regiunii. Rebelii au pregătit asaltul cu tiruri de artilerie în cursul dimineţii înainte de a lansa după-amiază un atac cu armă uşoară şi grea.

Potrivit unui ofiţer rebel, insurgenţii au distrus trei tancuri. Un alt ofiţer a declarat că şase soldaţi s-au predat. Potrivit rebelilor, aproximativ 250 de militari fideli regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi o mare cantitate de material şi muniţie s-ar afla la această bază, cea mai importantă din zonă.

Tot potrivit rebelilor, Wadi Deif ar controla o importantă conductă petrolieră ce aprovizionează Alep cu carburanţi. Baza este situată la doi kilometri de autostrada strategică Damasc-Alep, din care rebelii ar deţine controlul unei porţiuni de mai mulţi kilometri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu