vineri, 19 octombrie 2012

Rusia a testat cu succes două rachete strategice


Moscova, 19 oct /Agerpres/ - Rusia a anunţat vineri că a testat cu succes două rachete strategice, reafirmându-şi astfel statutul de putere militară în faţa proiectului scutului antirachetă al NATO în Europa, condus de Statele Unite ale Americii, relatează AFP.

Primul test cu rachetă strategică Topol a avut loc la ora 13:12 (09:12 GMT) de la centrul spaţial Plesseţk, în nordul Rusiei, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

'Focosul rachetei şi-a atins ţinta cu mare precizie pe poligonul Koura din Peninsula Kamceatka', în Extremul Orient rus, potrivit aceleiaşi surse.

Acest tip de rachetă este operaţional de 24 de ani şi a fost testat pentru a i se verifica stabilitatea şi durabilitatea, se precizează în comunicat.

În aceeaşi zi, un test cu rachetă balistică strategică intercontinentală R-29R a fost efectuat cu succes de pe un submarin din Marea Ohoţk (Extremul Orient rus), a afirmat un purtător de cuvânt al marinei ruse, citat de agenţia Interfax.

'Proiectilul şi-a atins ţinta în timpul prevăzut' pe poligonul Cija, din regiunea Arhanghelsk (nord-vest), la circa 6.500 km, a precizat el.

'Acest test reuşit arată nivelul ridicat de eficacitate' a forţelor nucleare strategice ruse, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de agenţiile de presă ruse.

Aceste teste au loc după declaraţiile candidatului republican la Casa Albă, Mitt Romney, care a avertizat la începutul lunii octombrie că nu va da dovadă de 'niciun fel de flexibilitate' cu preşedintele rus Vladimir Putin privind scutul antirachetă al NATO din Europa de Est.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu