duminică, 21 octombrie 2012

Geniştii militari – 20 de ani de misiune în serviciul naţiunii


Chişinău, 19 octombrie 2012 - Şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Vitalie Stoian, a participat la ceremonia festivă prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la crearea Batalionului de geniu “Codru”, care s-a desfăşurat la Casa de Cultură din Străşeni.

Comandantul Armatei Naţionale a felicitat efectivul unităţii cu ocazia celor două decenii de serviciu militar şi a mulţumit geniştilor pentru devotamentul, dăruirea şi spiritul de răspundere de care dau dovadă în fiecare zi în timpul executării misiunilor de deminare a teritoriului naţional şi internaţional. „Am fost onorat să  fiu comandantul a două contingente detaşate în misiunea post-conflict de restabilire a Irakului şi împreună am reuşit să ne facem datoria cu responsabilitate, fiind apreciaţi de către partenerii noştri externi”, a specificat generalul de brigadă Stoian.

Prezent la eveniment, preşedintele raionului Străşeni, Petru Voloşciuc, a mulţumit,  în numele întregii comunităţi, specialiştilor în arma Geniu pentru curajul şi sacrificiul de care au dat dovadă  în toţi cei 20 de ani de activitate.  „Misiunile de deminare şi nimicire a obiectelor explozive, de distrugere a muniţiilor învechite şi de lichidare a consecinţelor calamităţilor naturale, v-au adus respectul întregii societăţi”, a declarat Petru Voloşciuc.

În cadrul evenimentului, un grup de militari au fost decoraţi cu distincţii militare, iar foştilor comandanţi le-a fost înmînată moneda jubiliară a batalionului.

Batalionul de geniu este prima unitate a Armatei Naţionale decorată cu Ordinul „Credinţă patriei” clasa I, în anul 2010.  Unitatea a fost formată la 16 octombrie 1992. Una din misiunile de bază ale batalionului este cercetarea, depistarea, identificarea, neutralizarea, transportarea şi nimicirea obiectelor explozive depistate pe teritoriul R. Moldova. Efectivul batalionului a executat pînă în prezent circa 1114 misiuni de deminare în urma cărora au fost nimicite zeci de mii de obiecte explozive.

De menţionat că douăzeci de militari din componenţa batalionului au participat la operaţiunea internaţională post-conflict cu caracter umanitar din Irak, unde au nimicit 395054 de obiecte explozive.



 Lt.col. Diana GRADINARU Sef Serviciul Relatii Publice Ministerul Apararii al Republicii Moldovatel: 25 20 90 mob: 0 79 704 708

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu