marți, 23 octombrie 2012

Manifestaţii de amploare aşteptate la Budapesta, pentru şi împotriva premierului Viktor Orban

Budapesta, 23 oct /Agerpres/ - Susţinătorii şi adversarii premierului ungar Viktor Orban vor participa la Budapesta la manifestaţii de amploare marţi, zi de sărbătoare naţională, pe fondul nemulţumirii în creştere faţă de politica guvernului, relatează AFP.

Cele două tabere speră să adune fiecare în jur de 100.000 de persoane în capitală, în această zi în care se comemorează revolta ungară din 1956 împotriva regimului comunist, reprimată în sânge de Moscova.

Ziua este marcată de revenirea pe scena politică a fostului premier Gordon Bajnai, considerat ca fiind un rival serios al lui Viktor Orban în vederea alegerilor legislative din 2014.

Gordon Bajnai, 44 de ani, a condus pentru scurt timp guvernul ţării între 2009 şi 2010. El a aplicat cu succes măsuri de austeritate impuse de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în schimbul unui împrumut de 20 de miliarde de euro care a permis Ungariei să scape de faliment.

El va rosti un discurs la manifestaţia organizată după-amiază de asociaţia 'Milla' ('Un milion pentru libertatea presei'), care în trecut a mobilizat în repetate rânduri zeci de mii de persoane împotriva politicii lui Viktor Orban.

Observatorii politici se aşteaptă ca Gordon Bajnai să ceară forţelor de opoziţie să se unească şi să critice aspru noua lege electorală, considerată favorabilă pentru cei de la putere.

Partidul de dreapta la putere Fidesz nu va organiza, cel puţin oficial, o manifestaţie pentru liderul său, ci susţinătorii săi sunt invitaţi să se alăture 'Békemenet' ('Marşul Păcii'), finanţat de oameni de afaceri şi jurnalişti apropiaţi puterii.

Pentru a se asigura că numărul participanţilor este suficient, autocare pline de susţinători vor veni din întreaga ţară, precum şi din statele vecine unde trăiesc minorităţi maghiare importante precum Slovacia şi România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu