luni, 29 octombrie 2012

Activişti sud-coreeni au trimis manifeste politice cu ajutorul unor baloane în Coreea de Nord

SEUL (MEDIAFAX) - Activişti sud-coreeni în domeniul democraţiei au trimis luni mii de manifeste politice peste frontieră, cu ajutorul unor baloane, după ce Coreea de Nord a ameninţat, în urmă cu o săptămână, cu represalii militare "nemiloase" în asemenea cazuri de propagandă, relatează AFP.
Aproximativ zece activişti au dat drumul, într-un parc al oraşului Paju, la aproximativ 60 de kilometri nord de Seul, unor baloane care transportau aproximativ 30.000 de manifeste. Unele confruntări au avut loc cu unii locuitori ai oraşului, care se tem de represalii din partea vecinului comunist.
În urmă cu o săptămână, autorităţile sud-coreene au împiedicat o operaţiune similară, "din motive de securitate".
Militanţi anti-Phenian trimit fecvent către Coreea de Nord manifeste de propagandă, care denunţă autoritarismul regimului şi îi îndeamnă pe nord-coreeni la revoltă. Ei au trimis, anul trecut, texte care se refereau la "primăvara arabă".
Aceste lansări de manifeste, întrerupte timp de 11 ani, au fost reluate la sfârşitul lui 2010, după ce Coreea de Nord a bombardat o insulă sud-coreeană situată în apropierea liniei de demarcaţie maritimă.
Phenianul, care impune o cenzură totală pe teritoriul său, a ameninţat în mai multe rânduri că va deschide focul asupra teritoriului sud-coreean cu scopul de a împiedica asemenea lansări de manifeste, fără ca până în prezent să dea curs acestor ameninţări.
Seulul se teme de o agresivitate sporită a Phenianului odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale sud-coreene, prevăzute la mijlocul lui decembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu