marți, 23 octombrie 2012

Siria: Bombardament aerian la Alep şi percheziţii la Damasc, cu trei zile înainte de Sărbătoarea Sacrificiului

Damasc, 23 oct /Agerpres/ - Aviaţia siriană a bombardat marţi un cartier al rebelilor din Alep, iar forţele de securitate au efectuat percheziţii la Damasc, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, organizaţie neguvernamentală cu sediul în Marea Britanie, transmite AFP.

Aceste noi violenţe survin cu trei zile înainte de sărbătoarea musulmană Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului).

Mediatorul internaţional Lakhdar Brahimi a pledat, recent, pentru încetarea focului între rebeli şi forţele regimului în perioada respectivă.

O serie de înfruntări au izbucnit marţi dimineaţă în oraşul Harasta, în provincia Damasc, ucigând cel puţin doi rebeli, potrivit organizaţiei neguvernamentale menţionate, care se sprijină pe o amplă reţea de militanţi.

La Damasc, forţele de securitate au desfăşurat percheziţii şi au tras focuri de armă în cartierul periferic Al-Zahira, în sudul capitalei. În cursul nopţii, un bărbat a fost ucis de explozia unei bombe la periferie, în sud-estul oraşului.

La Alep, unde un război de uzură se desfăşoară de mai bine de trei luni pentru controlul asupra oraşului, aviaţia siriană a bombardat sectorul Katergi (vest). În mai multe cartiere au izbucnit lupte, fiind ucis un insurgent.

În estul ţării au avut loc lupte în apropiere de birourile securităţii politice din oraşul Deir Ezzor, pe care rebelii încearcă să-l controleze de mai multe luni.

În provincia Deraa (sud), un rebel a fost ucis în cursul unor bombardamente asupra Bosr al-Harir.

'Nu cred să fie prea multe speranţe de armistiţiu', a declarat, pentru AFP, Rami Abdel Rahmane, şef al Observatorului sirian pentru drepturile omului.

'În toată Siria, cu trei zile înainte de Adha, nimic nu dă de înţeles că armele vor tăcea, nicio regiune nu este scutită', a subliniat Rami Abdel Rahmane, potrivit căruia 'nici rebelii, nici regimul nu par să dorească o încetare a focului, iar bilanţul cotidian continuă să depăşească 100 de morţi'.

Peste 34.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele din Siria de la declanşarea revoltei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad în martie 2011, potrivit Observatorului menţionat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu