duminică, 14 octombrie 2012

Spania: mii de protestatari contra austerităţii


Madrid, 14 oct /Agerpres/ - Mai multe mii de protestatari anti-austeritate în Spania au mărşăluit sâmbătă pe o principală arteră din capitala Madrid făcând un zgomot infernal, bătând în oale şi cratiţe, relatează Associated Press.
                   
Mulţi protestatari aveau de asemenea fluiere în timp ce au blocat o parte din bulevardul Castellana purtând pancarte pe care scria 'Nu noi suntem datori, nu vom plăti'.
                   
'Niciunul dintre noi nu a împins băncile să împrumute sume imense de bani speculatorilor lacomi de proprietăţi, dar ni se cere să plătim pentru greşelile altora', a afirmat Maria Costa, 34 de ani, funcţionar public, care bătea într-o oală veche împreună cu cei doi copii ai săi.
                   
Cu şomajul ce se apropie de 25%, Spania a introdus măsuri de austeritate dureroase, precum şi reforme financiare în încercarea disperata de a-şi reduce deficitul şi potoli îndoielile investitorilor.
                   
Spaniei i-a fost acordat un împrumut de 100 de miliarde de euro /130 miliarde dolari/ din partea celor 17 state ale zonei euro pentru a-i ajuta băncile cel mai rău lovite de prăbuşirea unui sector imobiliar umflat. Cu toate acestea, economia Spaniei este într-o recesiune cu o previziune de a se contracta cu 1,5% în acest an şi cu până la 0,6% în 2013.
                   
Guvernul primului ministru Mariano Rajoy face de asemenea presiuni asupra Băncii Centrale Europene pentru a interveni în piaţa secundară şi a reduce costurile de împrumut ale Spaniei, dar BCE insistă că Madridul trebuie să facă primul oficial o cerere de ajutor financiar.
                   
'Ei ne înşeală cerându-ne să plătim prin reducerea serviciilor publice', a spus Laura Lavinia, o studentă de 19 ani.
                   
În oraşul portughez Braga, mai multe sute de artişti şi persoane ce se opun reducerilor efectuate de guvern în bugetul culturii au protestat sub un banner afirmând că 'fără cultură, oamenii devin câini'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu