joi, 18 octombrie 2012

Criza siriană: Atentat sinucigaş împotriva Ministerului de Interne la Damasc


Damasc, 18 oct /BMTF/ - Un atentat sinucigaş a fost comis joi în apropierea sediului Ministerului de Interne din Damasc, fără a face victime, a anunţat un responsabil al serviciilor de securitate siriene.

Un bărbat aflat pe o motocicletă a detonat explozibilul aflat asupra sa la 300 de metri de minister, situat în cartierul Kafar Soussé, în vestul capitalei, într-un sector unde se află de asemenea mai multe filiale ale serviciilor de informaţii, a precizat responsabilul citat de AFP.

De la declanşarea conflictului în Siria, în martie 2011, capitala Damasc a fost zguduită de o serie de atacuri cu explozibil, între care atentate sinucigaşe, care au vizat în majoritate clădiri guvernamentale şi securitatea.

Cel mai grav atentat s-a produs la 18 iulie, când patru responsabili de rang înalt ai securităţii, între care cumnatul preşedintelui Bashar al-Assad, au fost ucişi într-un atac ce a vizat clădirea securităţii naţionale din Damasc. Atacul a fost revendicat de rebelii din Armata siriană liberă (ASL).

La 26 septembrie, un dublu atentat a vizat sediul Statului Major şi a fost revendicat de cel puţin două grupări jihadiste. Un atac comis în luna mai în capitală s-a soldat cu 55 de morţi.

Avioane de vânătoare ale Forţelor Aeriene siriene au bombardat joi oraşul Maaret al-Nooman, în cursul dimineţii. Cel puţin 20 de persoane, dintre care numeroşi copii, au fost ucise, iar alte 30 sunt dispărute în urma unui raid aerian care a vizat oraşul rebel Maaret al-Nooman, în nord-vestul Siriei, informează AFP.

Pe de altă parte, cel puţin 28.000 de persoane sunt date dispărute, după ce au fost răpite de soldaţi sau de miliţie în Siria, au anunţat grupuri pentru apărarea drepturilor, relatează joi BBC.

Aceste grupuri au afirmat că au numele a 18.000 de persoane date dispărute de la declanşarea conflictului în Siria, în urmă cu 18 luni, şi au cunoştinţă de alte 10.000 de cazuri. Grupul online de militanţi Avaaz a afirmat că intenţionează să prezinte Consiliului ONU pentru Drepturile Omului un dosar pentru investigaţii în aceste cazuri.

Fadel Abdulghani, de la Syrian Network for Human Rights, a estimat că 28.000 de persoane au dispărut de la declanşarea conflictului, anul trecut. Muhannad al-Hasani, de la organizaţia siriană pentru drepturile omului Sawasya, a menţionat la rândul său că cifrele ar fi chiar mai mari. 'Potrivit informaţiilor furnizate de contactele noastre în sate din Siria, credem că aproximativ 80.000 de persoane au dispărut' prin forţă, a declarat el.

Muhammad Khalil, un avocat în domeniul drepturilor omului din oraşul sirian Hassaka, a afirmat că, deşi nu există date precise, mii de persoane au dispărut din martie 2011. 'Regimul face aceasta din două motive - să scape direct de rebeli şi militanţi şi să intimideze societatea în aşa fel încât să nu se opună regimului', a declarat el.

Avaaz este o organizaţie finanţată din donaţii care a creat o reţea de ziarişti în ţări străine, între care Siria, scrie BBC. Organizaţia distribuie aparate de fotografiat şi de înregistrare militanţilor pentru filmarea evenimentelor şi pentru a ajuta la furnizarea de date exacte privind bilanţul victimelor şi al detenţiilor.

Potrivit ONU, peste 18.000 de persoane au fost ucise în confruntările din Siria, 170.000 s-au refugiat şi 2,5 milioane de persoane au nevoie de ajutor pe teritoriul ţării. Opoziţia şi militanţii pentru drepturile omului susţin că bilanţul morţilor depăşeşte 30.000.

În timp ce violenţele continuă, emisarul ONU şi al Ligii Arabe Lakhdar Brahimi urmează să sosească sâmbătă în Siria pentru convorbiri cu ministrul de externe sirian Walid Muallem. Emisarul ONU a propus un armistiţiu în timpul sărbătorii islamice Eid al-Adha, care începe pe 25 octombrie, pentru a 'permite desfăşurarea unui proces politic'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu