joi, 18 octombrie 2012

Jandarmii români din provincia afgană Wardak, în vizită la o şcoală din Tup Kalay


BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Jandarmii români, care pregătesc de cinci luni poliţişti afghani în Centrul de la Wardak, s-au implicat şi în acţiuni de sprijin a populaţiei locale, în special a copiilor, amenajând la şcoala acestora un teren de fotbal.
"Ultima acţiune a avut loc în aceată săptămână, când a fost vizitată o şcoală din Tup Kalay, localitate aflată la aproximativ doi kilometri de Wardak. Cu acest prilej, au fost oferite şcolarilor două porţi de fotbal, confecţionate de cinci dintre jandarmii români, plase pentru porţi, mingi de fotbal, precum şi produse alimentare", informează, joi, Jandarmeria Română.
Bucuria copiilor a fost completată de oferirea unor dulciuri, ca premii pentru echipa care a câştigat primul meci organizat între cele mai mici clase din şcoală.
Începând cu data de 28 aprilie 2011, potrivit Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nr. 29 din 22 martie 2011, 76 de jandarmi participă la misiunea de instruire NATO Training Mission a forţelor de ordine publică din Afganistan.
Misiunea se înscrie în responsabilităţile ce revin României ca urmare a aderării la Alianţa Nord-Atlantică. Este prima misiune desfăşurată de Jandarmeria Română sub egida NATO - până în prezent jandarmii au acţionat în misiuni internaţionale sub egida ONU (în Kosovo - până în anul 2008) şi sub egida Uniunii Europene, în Kosovo şi Georgia. Durata unei misiuni este de aproximativ şase luni, iar jandarmii sunt dislocaţi în trei locaţii: Khandahar, Wardak şi Costall (aici sunt cele trei centre de pregătire ale Poliţiei Afgane).
Jandarmii care alcătuiesc contingentul provin din toate unităţile Jandarmeriei Române şi au fost selecţionaţi în urma promovării tuturor testelor la care au fost supuşi (cunoştinţe de specialitate, verificarea medicală, verificarea fizică, limba engleză, capacitatea de a desfăşura activităţi de instruire şi mentorat). În Afganistan, jandarmii români execută trei tipuri de activităţi: instruirea directă a poliţiştilor afgani, activităţi de mentorat pentru instructorii afgani şi activităţi de mentorat pentru ofiţerii afgani din comandamentele centrelor de pregătire.

DESPRE JANDARMI ŞI MISIUNILE LOR ÎN AFGHANISTAN, ÎN ACEASTĂ SEARĂ, DE LA 21:05, LA RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, LA EMISIUNEA EUROATLANTICA, ÎMPREUNĂ CU RADU DOBRIŢOIU ŞI MARIO BALINT


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu