vineri, 19 octombrie 2012

Bombele cu fragmentare fac numeroase victime printre civili mult timp după încheierea unui conflict


Damasc, 19 oct /Agerpres/ - Bombele cu fragmentare (BASM), care au fost folosite - potrivit opoziţiei - de aviaţia siriană împotriva unui oraş-cheie din nordul Siriei împotriva rebelilor, fac numeroase victime printre civili, chiar şi la mult timp după încheierea unui conflict, relatează AFP.

Insurgenţii, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) şi Human Rights Watch (HRW) au acuzat armata regimului sirian că ar fi folosit aceste arme interzise la nivel internaţional împotriva oraşului Maaret al-Noomane (nord), în timp ce regimul de la Damasc susţine că nu dispune de bombe cu fragmentare.

Potrivit HRW, aceste arme au fost folosite în provinciile Idleb (nord-vest), Alep (nord), Homs (centru) şi Latakia (vest).

Un container (bombă, obuz, rachetă) transportând până la 650 de mini-bombe numite submuniţii şi lansate pe cale aeriană sau terestră (cu tunuri, lansatoare de rachete, vehicule de luptă), aruncă submuniţiile care se împrăştie pe un perimetru larg şi explodează, în principiu, la impact.

Cu toate acestea, conform Handicap International, 5% până la 40% din submuniţii nu explodează la primul impact şi devin de fapt mine antipersonal, mortale pentru civili. Conform ONG-ului, 98% dintre victime sunt civili, dintre care 27% copii.

Rotunde, colorate sau prevăzute cu o bandă roz, bombele cu fragmentare pot fi uşor confundate cu raţii alimentare sau jucării. Ele se pot declanşa la cea mai mica atingere.

Observatorul mondial 2011 pentru bombe cu fragmentare a estimat între 58.000 şi 85.000 numărul persoanelor ucise sau mutilate în explozia unei astfel de bombe începând din 1965.

Peste o sută de ţări - dintre care Siria nu face parte - au semnat sau ratificat Convenţia internaţională privind interzicerea armelor cu submuniţie, adoptată la 30 mai 2008 şi intrată în vigoare la 1 august 2010. Această convenţie interzice în totalitate producerea, stocarea, transferul şi utilizarea acestei categorii de arme şi prevede distrugerea stocurilor existente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu