vineri, 19 octombrie 2012

ONU pune în evidenţă impactul pe plan economic şi umanitar al conflictului din Siria


Geneva, 19 oct /Agerpres/ - Datele privind economia Siriei de la declanşarea conflictului în martie 2011 indică un puternic impact pe plan social şi umanitar al violenţei asupra vieţii cotidiene din ţara arabă, potrivit Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), transmite, vineri, EFE.

OCHA a reunit informaţii din diferite surse care arată că Produsul Intern Brut (PIB) al Siriei a scăzut cu 3% în ultimul an, inflaţia a depăşit 30% şi şomajul a urcat de la 8,6% la 14,9%.

'Deprecierea lirei siriene a avut, de asemenea, un puternic impact asupra puterii de achiziţie a cetăţenilor sirieni', a semnalat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al OCHA, Jens Laerke, prezentând date provenite de la instituţii naţionale şi internaţionale.

Potrivit acestuia, 'inflaţia a crescut în mod dramatic, iar preţurile alimentelor au crescut în mod exponenţial. Preţurile unor produse precum laptele şi carnea au crescut cu până la 300% în unele locuri din ţară'. Totodată, 'preţul locuinţelor s-a triplat în ultimele luni, mai ales în zonele din apropierea ţărilor vecine'.

'Toţi aceşti factori, pe fondul continuării ostilităţilor, au consecinţe pe plan umanitar cărora încercăm să le facem faţă', a mai spus Jens Laerke.

Majoritatea persoanelor din cadrul diferitelor agenţii ale ONU îşi au sediul 'la Damasc, date fiind insecuritatea şi dificultatea de a se deplasa', a adăugat Jens Laerke.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a semnalat, marţi, că preţul alimentelor a crescut cu până la 70% în zonele afectate de conflict, în Siria, în ultimul an şi jumătate.

'În zonele în care sunt lupte, preţurile alimentelor aproape s-au dublat. În provincii vizitate de personalul PAM, aceste preţuri, deja mari, au crescut cu încă 20 %', a spus purtătorul de cuvânt al PAM, Elisabeth Byrs.

PAM distribuie alimente persoanelor evacuate pe plan intern, multe dintre acestea fiind de două ori evacuate, precum locuitorii din Homs care au fugit din calea violenţelor îndreptându-se spre Alep şi care s-au văzut nevoiţi să plece şi de acolo, în urma luptelor din oraş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu