marți, 9 octombrie 2012

Iranul ar putea să producă bomba nucleară în 10-14 luni, avertizează un raport american

Washington, 9 oct /Agerpres/- Iranul ar putea să realizeze o bombă nucleară într-un interval cuprins între 10 şi 14 luni, din acest timp având nevoie de 2 până la 4 luni pentru a îmbogăţi o cantitate suficientă de uraniu şi de încă 10 luni pentru a produce efectiv bomba, se menţionează într-un raport publicat marţi de Institutul american pentru ştiinţă şi securitate naţională, citat de AFP.

Acest document confirmă avertismentul lansat luna trecută de secretarul american de Stat al Apărării, Leon Panetta, care a declarat că Iranul ar avea nevoie 'de circa un an' pentru a produce o bombă nucleară, dacă Teheranul va lua această decizie.

Pe baza datelor colectate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), raportul precizează că în cele 2-4 luni din prima etapă ar urma să se producă 25 de kg de uraniu înalt îmbogăţit necesar fabricării unei arme atomice. 'Iranul poate să producă suficient uraniu mai repede decât ar putea să observe inspectorii AIEA', iar dacă Teheranul 'va reuşi să producă suficient uraniu pentru o armă nucleară, procesul care va urma până la realizarea acestei arme ar putea să nu fie detectat înainte ca Iranul să o testeze sau să dezvăluie obţinerea ei', avertizează raportul.

Autorii raportului concluzionează că cea mai bună modalitate de a împiedica Teheranul să producă o bombă nucleară este 'de a-l împiedica să obţină suficient material nuclear'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu