joi, 4 octombrie 2012

Şeful diplomaţiei israeliene anticipează o 'primăvară persană' împotriva regimului de la Teheran

Tel Aviv, 4 oct /Agerpres/ - Ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman - ORIGINAR DIN cHIŞINĂU - prevede că o 'primăvară persană îi va succede primăverii arabe', pe fondul sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului care, potrivit lui, vor declanşa o vastă mişcare de contestare, relatează AFP.

'O primăvară persană îi va succeda primăverii arabe. Instabilitatea se răspândeşte în Iran şi nu doar la Teheran', a afirmat Lieberman pentru postul de radio militar. 'Nu trebuie să existe vreo îndoială că mişcarea de contestare va creşte în intensitate odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale iraniene de vara viitoare', a punctat el.

'Regimul iranian se apropie de punctul critic. Sancţiunile internaţionale nu îi vor convinge pe liderii acestei ţări să renunţe la programul nuclear, dar important este ca poporul iranian să înceapă să transmită că nu este pregătit să se sacrifice pentru a satisface ambiţiile revoluţionare şi fanatice ale liderilor săi', a continuat ministrul israelian.

În context, Avigdor Lieberman a făcut apel la ţările occidentale să acţioneze pentru a sprijini această mişcare, nu după cum s-a întâmplat în timpul precedentelor manifestaţii de masă din 2009 ce au fost reprimate de regim. 'De această dată, întreg Occidentul trebuie să ajute mişcarea prin facilitarea comunicaţiilor acesteia, oferirea de bani şi prin mobilizarea organizaţiilor internaţionale precum Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeană şi alte organisme', a adăugat oficialul.

Lieberman a făcut aceste declaraţii în urma unor proteste şi ciocniri la Teheran provocate de criza monedei iraniene, notează AFP.

Iranul este supus unor sancţiuni ONU din cauza programului său nuclear controversat, sporite de sancţiuni petroliere şi bancare americane şi europene. Obiectivul este de a priva Iranul de veniturile sale petroliere pentru a-l convinge să renunţe la activităţile sale nucleare sensibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu