luni, 1 octombrie 2012

Republica Moldova – partener al GPOI

Chişinău, 1 octombrie 2012 -  „Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI)”. Declaraţia a fost făcută de Preşedintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser.

Republica Moldova va primi un grant de 1,6 milioane dolari, care vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea infrastructurii de antrenament a Armatei Naţionale, ceea ce va spori eficienţa participării ţării noastre în operaţiuni internaţionale. 

Preşedintele Timofti a mulţumit părţii americane pentru susţinerea financiară acordată în cadrul acestui proiect în contextul instruirii şi modernizării subunităţilor de menţinere a păcii.

La rîndul său, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, a declarat că SUA apreciază parteneriatul cu Republica Moldova şi a subliniat că partea americană este dispusă să contribuie şi în continuare la eforturile ţării noastre de dezvoltare a capacităţilor sale de menţinere a păcii. „Implementarea proiectului GPOI în Republica Moldova reprezintă un pas important în consolidarea relaţiei de colaborare pe care o avem cu Republica Moldova, în general, şi Ministerul Apărării, în special. Programele de cooperare au înregistrat progrese remarcabile în domeniul reformei sectorului de apărare, instruirii militare şi, nu în ultimul rînd, al dezvoltării capabilităţilor Armatei Naţionale privind participarea militarilor moldoveni în operaţiuni de stabilizare şi menţinere a păcii”, a specificat Ambasadorul SUA.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a menţionat că banii oferiţi de Guvernul SUA vor fi utilizaţi pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încît aceasta să permită instruirea la standarde internaţionale a pacificatorilor moldoveni. "Programul vine să îndeplinească angajamentul AIE, potrivit căruia Moldova trebuie să devină un furnizor de securitate, nu doar consumator. Planificăm să construim un poligon multifuncţional, care să ne ofere posibilitatea să organizăm cursuri nu doar pentru militarii moldoveni, dar şi pentru cei din alte ţări", a specificat Marinuţa.

De menţionat că în luna iunie a acestui an, o companie a Batalionului 22 de menţinere a păcii şi o grupă de geniu au fost certificate ca fiind pregătite pentru participare în operaţiuni de menţinere a păcii în conformitate cu standardele internaţionale.






Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Diana GRĂDINARU, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079704708


Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu