vineri, 12 octombrie 2012

Aniversarea Colegiului militar liceal “Mihai Viteazul” din Alba Iulia

Colegiul militar liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia împlineşte, la 1 noiembrie, 93 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej vor fi organizate un ceremonial militar, un spectacol aniversar prezentat de către formaţiile artistice ale colegiului, finala concursului tematic „Instrucţie cu cântec” şi Ziua Porţilor Deschise.
          Actul de naştere al acestei instituţii prestigioase de învăţământ a fost semnat de Regele Ferdinand I la 23 septembrie 1919 şi prevedea înfiinţarea liceului militar la Târgu Mureş. Ziua de 15 noiembrie 1919 a fost momentul de naştere a liceului militar, la aceasta dată având loc o solemnitate de începere a cursurilor, zi memorată de zecile de promoţii care au urmat şi care, sub deviza „Non scolae, sed vitae discimus”, prin activitatea lor şi prin rezultatele pe care le-au obţinut, au contribuit la formarea prestigiului şi faimei „cuibului de şoimi” de la Mureş. Şase luni mai târziu, acesta primea numele de „Mihai Viteazul”, avându-l ca patron spiritual pe „Sfântul Nicolae”. În anul 1940, instituţia de învăţământ a fost mutată la Timişoara, iar în anul 1945 şi-a încetat activitatea. În anul 1975 liceul a fost redeschis la Alba Iulia, iar 24 de ani mai târziu a primit numele pe care îl poartă astăzi - Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”. În anul 1990, pentru continuarea şi valorificarea tradiţiilor instituţiei, ziua de 1 noiembrie a fost aprobată ca zi a colegiului. Data corespunde cu intrarea în Alba Iulia a domnitorului Mihai Viteazul, în anul 1599, după victoria de la Şelimbăr.
          Prin efortul celor peste 6300 de elevi, din cele 61 de promoţii, Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” a dobândit valoroase tradiţii şi rezultate deosebite care l-au consacrat printre cele mai bune instituţii de învăţământ militar şi civil din ţară. În ultimii 10 ani, instituţia de învăţământ a încheiat programe de cooperare şcolară internaţională şi integrare europeană, astfel:
 - 2003-2004 proiectul educaţional Socrates-Comenius 1 “LANDSCAPE”, având ca parteneri şcoli din Italia, Lituania şi Slovenia, care a avut o finanţare de 3000 Euro;
- 2004-2005 proiectul educaţional Socrates-Comenius 1 „EUROBANCABORSA”, având ca parteneri şcoli din Italia şi Germania, cu o finanţare de 3000 Euro;
- 2005-2006 proiectul educaţional „KING’S ROAD”, având ca parteneri şcoli din Italia, Germania şi Turcia, care a avut o finanţare de 3000 Euro.
          Ca o recunoaştere a activităţilor desfăşurate în aceste  proiecte, în mai 2006 Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia a primit titlul onorific de „Şcoală Europeană”, iar în martie 2007 titlul „Robert Schuman” pentru cea mai bună clasă a colegiului, fiind primul colegiu militar liceal cu acest titlu.
- 2009-2011 proiectul şcolar european Comenius „LET’S PROMOTE AND SHARE THE BEAUTY OF OUR  REGIONS”, având ca parteneri instituţii de învăţământ din Grecia, Italia, Cehia, Slovenia, Bulgaria şi Polonia. Proiectul a beneficiat de o finanţare de 24.000 Euro.
          Anul acesta, Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” a primit, pentru a doua oară, titlul de Şcoală Europeană. Reconfirmarea titlului - acesta fiind singurul colegiu din județ şi singurul colegiu militar ce a primit distincția pentru a doua oară - vine ca o recunoaştere a activității deosebite desfăşurate pe plan internațional, cât şi a rezultatelor remarcabile obținute de elevii colegiului în activitățile desfăşurate în colaborare cu instituții şi organizații europene la nivel național şi local.
                 O atenţie deosebită este acordată examenului de bacalaureat, promovabilitatea în acest an fiind de 100 la sută, îndrumării elevilor către alegerea carierei militare şi accederii într-o instituţie militară de învăţământ superior. De altfel, 96,59 la sută dintre elevi au fost, în acest an, admişi la academiile şi şcolile de maiştrii militari şi subofiţeri ale categoriilor de forţe ale armatei.
                De asemenea, elevii au obţinut 61 de premii şi menţiuni la olimpiade şi concursuri şcolare - locul I la concursul de istorie locală ”Alba Iulia, cealaltă capitală”, locul I la Concursul Național „Cultură şi Civilizație în România”, locul I la Concursul Naţional „Flori de mai”, locul I la Concursul judeţean de matematică „Mircea Ganga”, locul II la Festivalul Naţional „Ocrotiţi de Eminescu”, locul III la Concursul internaţional de matematică „Cangurul”, locul III la concursul național ”Tinerii dezbat”, locul I la  Festivalul ”Folk fără vârstă”, locurile II şi III la Campionatul județean de majorete etc.
          Colegiul Militar Liceal ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia a primit confirmarea îndeplinirii standardelor de acreditare şi autorizare a funcționării, prin care se atestă obținerea calificativului ”Excelent”, cu un punctaj de 95,808, la 24 de indicatori evaluați din totalul de 43, prevăzuți în Hotărârea Guvernului nr. 1534/2008, privind aprobarea Standardelor de referință si a indicatorilor de performanță pentru evaluarea şi asigurarea calității în învățământul preuniversitar. Este o certificare a faptului că serviciile de educație oferite de colegiul militar din Alba Iulia se ridică la un nivel calitativ superior.
FOCUS  nr.  20

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu