miercuri, 3 octombrie 2012

Vitalie Marinuţa participă la Reuniunea Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est

Chişinău, 3 octombrie 2012 -  Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, participă la Reuniunea anuală  a Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), care se desfăşoară în perioada 2-4 octombrie la Saraevo, Bosnia şi Herţegovina.

Potrivit şefului Direcţiei politici de apărare şi planificare a apărării, locotenent-colonelul Vladimir Ababii, în cadrul reuniunii, reprezentanţii instituţiilor militare  vor discuta despre stadiul proiectelor SEDM, activităţile Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) şi Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) pentru acest an.

De asemenea, vor fi analizate stadiul procesului de revizuire strategică a SEDM şi activităţile desfăşurate de Brigada Multinaţională de Pace din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) de la ultima reuniune ministerială SEDM.

Sursa citată a adăugat că în cadrul  reuniunii, Vitalie Marinuţa  va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi din Romania, Serbia, Ucraina, Georgia şi Statele Unite ale Americii, unde va discuta despre subiecte de interes comun, cu referire la stadiul actual al cooperării   în domeniul militar.

De menţionat că SEDM reprezintă o iniţiativă regională, din care fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Italia, Muntenegru, România, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina. 

SEDM a fost constituită în 1996 şi are drept scop intensificarea procesului de cooperare politico-militară regională şi consolidarea stabilităţii şi securităţii în Europa de Sud — Est. Anual la nivelul SEDM se desfăşoară cîte o reuniune a miniştrilor Apărării cu caracter decizional şi cîte o reuniune a şefilor de state majore generale, pentru consultări militare.

Moldova a fost admisă la SEDM în anul 2003 şi participă la reuniunile miniştrilor Apărării cu statut de observator.


Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Diana GRĂDINARU, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079704708


Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu