sâmbătă, 6 octombrie 2012

Siria: ultimatum al rebelilor ce ameninţă că îi vor ucide pe ostaticii lor iranieni


Damasc, 6 oct /Agerpres/ - Rebelii vor ucide zeci de ostatici iranieni răpiţi în Siria de la începutul lunii august dacă armata nu se va retrage din estul zonei Ghouta, la periferia de vest a Damascului, a ameninţat vineri un comandant rebel.

Este a doua oară când rebelii ameninţa că îi vor ucide pe ostaticii lor iranieni.

'Am dat regimului 48 de ore începând de ieri /joi/ pentru a se retrage total din regiunea Ghouta de est', a declarat pentru AFP prin internet acest comandant al Consiliului Militar Revoluţionar de la Damasc şi al provinciei sale, prezentându-se cu numele de Abul Wafa.

'Avem de asemenea alte cerinţe militare secrete... în cazul în care regimul nu răspunde, vom începe să îi ucidem pe ostatici', a adăugat el.

Pe 5 august, rebelii au difuzat pe internet un videoclip ce arăta cetăţeni iranieni răpiţi la Damasc, acuzându-i că sunt membri ai Gărzilor Revoluţionare, armata de elită a regimului iranian.

Iranul a afirmat atunci că ei erau pelerini răpiţi în apropiere de Damasc pe drumul spre aeroport şi a cerut eliberarea celor 48 de ostatici.

'Suntem siguri că sunt consilieri iranieni ai regimului' preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a spus Abul Wafa vineri, după ce rebelii au difuzat joi un videoclip pe YouTube ce arată treizeci de ostatici sprijiniţi de un zid acoperit cu steagul revoluţiei siriene.

'Am deschis uşa negocierilor pentru eliberarea prizonierilor iranieni în schimbul eliberării prizonierilor noştri', mai afirmă în acest videoclip un rebel neidentificat.

'Aceste negocieri au eşuat din cauza lipsei de acţiune a regimurilor iranian şi sirian', adaugă el, avertizând că odată cu expirarea ultimatumului sâmbătă, 'vom executa un prizonier iranian pentru fiecare martir ce cade'.

Lupte grele au loc de mai multe luni între rebeli şi armată în estul zonei Ghouta, unde insurgenţii au doborât vineri un elicopter al armatei, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu