miercuri, 10 octombrie 2012

Siria nu doreşte o confruntare militară cu Turcia, dar în cazul unui conflict va apăra 'fiecare palmă de pământ'/diplomaţie/

Damasc, 9 oct /Agerpres/ - Siria 'nu intenţionează să intre într-o confruntare militară cu Turcia', dar în cazul unui conflict forţele militare ale ţării vor apăra 'fiecare palmă de pământ', a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Damasc, Jihad Makdessi, potrivit ITAR-TASS.

Referindu-se la recenta propunere a ministrului de externe turc Ahmet Davutoglu privind formarea în Siria a unui guvern de tranziţie în frunte cu actualul vicepreşedinte Faruk al-Sharaa, Makdessi a declarat că problema schimbării regimului politic la Damasc îi revine poporului sirian. 'Orientarea noastră este poporul sirian. Dacă sirienii nu doresc acest guvern, atunci el va pleca', a declarat Jihad Makdessi într-un interviu pentru un post de radio armean.

Anterior, ministrul informaţiei sirian Omran al-Zohbi a apreciat că propunerea turcă 'reflectă o flagrantă tensiune politică şi diplomatică', subliniind că această politică a Ankarei 'diminuează puterea Turciei' pe scena internaţională.

Relaţiile dintre Damasc şi Ankara sunt marcate de tensiuni de la declanşarea violenţelor în Siria, în martie 2011, dar acestea s-au agravat după tirurile siriene lansate, săptămâna trecută, asupra unei localităţi din Turcia, situată la frontiera cu Siria, ceea ce a provocat moartea a cinci civili turci. De la acest incident, pentru care Siria şi-a cerut scuze, trupele Ankarei au replicat de fiecare dată la tirurile siriene către teritoriul Turciei, făcând armata siriană răspunzătoare de această situaţie.

De amintit că guvernul de la Ankara a obţinut, joia trecută, aprobarea parlamentului pentru lansarea de operaţiuni militare antisiriene, în caz de necesitate, iar secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat marţi că Alianţa Nord-Atlantică are pregătite toate planurile necesare pentru a apăra Turcia dacă este necesar. 'Conform legislaţiei internaţionale, Turcia are dreptul să se apere şi, evident, Ankara se poate baza pe solidaritatea NATO', a declarat Rasmussen în cadrul reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu