vineri, 5 octombrie 2012

Raiduri aeriene la Homs şi lupte în provincia Raqa, în Siria

BEIRUT (MEDIAFAX) - Tancurile şi aviaţia regimului sirian au bombardat intens, vineri, un cartier din oraşul Homs (centru), în timp ce în alte regiuni ale ţării, mai ales la Raqa, provincie situată la aproximativ 50 de kilometri sud de frontiera turcă, aveau loc lupte între soldaţi şi rebeli, relatează AFP.
Militari chemaţi ca întăriri ale armatei încercuiau cartierul Khaldiye la Homs, supus celui mai intens bombardament pe care l-a cunoscut în ultimele cinci luni, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Pentru prima dată, un avion de luptă a participat la bombardamente împotriva acestui cartier, potrivit ONG-ului.
Homs, al treilea oraş al ţării unde sunt încă stabiliţi rebeli în numeroase cartiere, se confruntă cu lupte violente şi este ţinta unor bombardamente de mai multe luni, rebelii opunând o rezistenţă feroce atacurilor armatei.
În provincia Raqa (nord), aveau loc lupte în localitatea Maadan, iar forţele regimului efectuau percheziţii şi arestări în oraş, a precizat OSDO.
Această provincie este situată la aproximativ 50 de kilometri sud de oraşele Tall al-Abyad şi Rasm al-Ghazal, unde trupele turceşti au bombardat obiective, joi, ca răspuns la tirurile de obuz siriene trase cu o zi înainte asupra satului turc Akçakale.
Dar, potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman, situaţia la frontiera între Turcia şi Siria era calmă vineri.
"Nu se întâmplă nimic la frontieră acum, luptele de la Raqa nu sunt foarte violente", a spus el pentru AFP. Dar "luptele sunt crâncene la Homs".
Joi dimineaţă, numeroşi soldaţi sirieni au fost ucişi de către bombardamente ale armatei turceşti împotriva unei poziţii a armatei în regiunea Rasm al-Ghazal, potrivit OSDO.
La 19 septembrie, rebelii au preluat controlul postului de frontieră din Tall al-Abyad, dar luptele au continuat, armata încercând să-l redobândească.
Pe de altă parte, în ţară, regimul a continuat bombardarea unor bastioane rebele în provinciile Deraa (sud), Idleb (nord-vest), Damasc şi Alep (nord), a adăugat aceeaşi sursă.
Joi, în total, cel puţin 170 de persoane - 74 de civili, 48 de soldaţi şi 48 de rebeli - au murit din cauza luptelor, potrivit OSDO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu